Škola má Bylinkovou zahradu

Alla Želinská 2016-06-30 11:41:00

Kryry – Bylinkovou zahradu vytvořili žáci ZŠ Kryry spolu se svými učiteli a minulý pátek ji v rámci školního projektu Zdraví z přírody oficiálně otevřeli. Projekt je určen pro žáky celé školy a jeho součástí je i určování bylinek v zahradě, která vznikla mj. díky grantu dobročinného fondu Logit. Do školy v pátek zavítali ředitel firmy Logit Martin Chlup a starosta Kryr Miroslav Brda a společně s dětmi a učitelkami zasadili do zahrady dva ovocné stromky a tím zahrádku oficiálně otevřeli. Za školáky ten den přijeli také senioři z Domova pro seniory v Podbořanech, s nimiž má kryrská škola už několikaletou spolupráci, a tentokrát nechybělo vyprávění jedné z babiček o bylinkách.

Bylinková zahrada vznikla na místě bývalých pozemků, které postupně ztratily svůj význam. „Žáky už nebavilo pěstovat zeleninu v záhonech, nápad pěstovat dýně a ty využít k podzimní školní slavnosti ztroskotal na tom, že nám vandalové dýně opakovaně ničili. Využila jsem možnosti zažádat o grant firmy Logit a myšlenka se začala realizovat. Každý, kdo někdy vysazoval byť jednoduchý záhon, ví, že je to běh na dlouhou trať, takže i naše zahrada je pouze v začátcích a má svůj hlavní život před sebou,“ říká ředitelka školy Hana Lehnerová.
Jak dodává, prvotní začátky nebyly lehké, protože celý pozemek byl zamořen pýrem, později zase kvůli deštivému počasí část sazenic uhnila a musely se pořizovat nové.
Bylinková zahrada má svoji koncepci. Najdeme tam bylinky užívané v kuchyni, babiččinu zahrádku, středomořské bylinky, bylinky v lékařství a v kuchyni a nakonec ostrůvek s mé-ně známými bylinkami. „Chceme postupně rozšířit zahradu o další prvky ekologické výchovy – hmyzí hotely, nástěnné tabule s informacemi o bylinkách a podobně. Z grantu firmy Logit jsme mj. pořídili kompostéry, nářadí, organická hnojiva a odbornou literaturu. S realizací pomáhá i město Kryry – například instalace obrubníků, výroba dřevěných cedulek. Naším cílem je vybudovat nejen mí-sto pro vzdělávání a relaxaci, ale jak doufáme, probudit v dětech zájem o přírodu a pěstitelství,“ dodala ředitelka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video