Modernizovat, nebo bourat a stavět nový? Odpověď na otázku o budoucnosti městské plavecké haly hledají politické kluby

Lucie Steklá 2016-07-27 09:19:00

Louny – Opravit a modernizovat? Stavět nový? Co je výhodnější? Na tyto otázky si musí odpovědět lounští politici. Z veřejného projednávání ohledně lounské plavecké haly za účasti projektantů v minulém týdnu vyplynulo, že rozdíl v nákladech nabízených variant, rekonstrukce nebo novostavby, by měl být zhruba 34 milionů korun. Radnice původně uvažovala o modernizaci, když se ale před časem ukázalo, že je plavecká hala z roku 1983 v havarijním stavu a její statika nedovolí otevření zařízení, začalo se mluvit o stavbě zcela nového objektu.

Na následné schůzce se zástupci politických uskupení jednoznačně nedohodli, od starosty města si proto vyžádali další podklady. „Potřebujeme zjistit, jak by se jedna či druhá varianta dala financovat, jak moc by případný úvěr zasáhl do chodu města. A také, jaké provozní náklady by u obou případů byly,” uvedl Radovan Šabata, starosta Loun s tím, že potřebné informace by měli zastupitelé mít k dispozici koncem srpna. O osudu haly by tak mohli rozhodnout na zářijovém zasedání. Převažují ale názory pro demolici současné haly a stavby zbrusu nové. Varianta, která počítá s rekonstrukcí haly, přístavbou tobogánové věže, wellness a relaxačními prostory i zachováním posilovny, by mohla radnici stát asi 136 milionů korun včetně daně. Druhá možnost, demolice a postavení nového objektu, je odhadnuta projektanty na 169 milionů korun včetně daně.
Politické kluby se přiklání spíše k variantě novostavby. Starosta se obává překvapení, která by se mohla při rekonstrukci současné haly objevit. „Nerad bych se dočkal toho, že při volbě rekonstrukce se kvůli vícepracím na problémech, o kterých teď nikdo neví, celková suma stejně vyšplhá o další desetitisíce korun,” vysvětlil. Také lounská ČSSD se bude přiklánět k dlouhodobě efektivnější variantě. „Zatím se jeví z dlouhodobého hlediska jako lepší varianta nová výstavba, a to zejména vzhledem k životnosti nosné konstrukce. Zatím není vyjasnění otázka velkého rozdílu v ceně rekonstrukce a nové výstavby,” řekl za klub Pavel Csonka. Obdobného názoru je také KSČM. „Podporujeme výstavbu nové haly. Důvody máme v podstatě dva. Prvním je to, že při každé rekonstrukci se v jejím průběhu vždycky objeví další problémy, které celou akci prodražují, a rozdíl v ceně nakonec nemusí být velký. Druhým je podstatně delší životnost nové haly, než rekonstruované, kdy by základní konstrukce zůstala a pouze se opravila,” řekl Stanislav Rybák.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video