Kuželky k nám přitáhly se švédskými vojsky

Iveta Drlíková 2016-08-21 00:16:00

O hře v kužely vyprávěl už ve starověku ve svých eposech řecký básník Homér, další zpráva pochází například z 11. století, kdy francouzský král Karel V. zakázal dekretem hru v kuželky. Do Čech se do-stala s příchodem švédských vojsk, která u nás v 16. století vybudovala první dráhy. Kuželny se pak postupně rozšiřovaly do měst i vesnic. V roce 1937 vznikla Asociace československého sportu kuželkářského, která sjednotila pravidla. V Žatci působí oddíl kuželek více jak padesát let v letité kuželně, která se krčí na hradbách za autobusovým nádražím. Výhledově se ale blýská na lepší časy, město má totiž v plánu vybudovat kuželnu novou, i o tom jsme si povídali s aktivním hráčem a současně i předsedou oddílu Jiřím Jarolímem.

V posledních letech máte časté problémy s technickým stavem kuželny, prý se blýská na lepší časy?
Problémy s technikou máme, ale zatím se je daří opravit většinou vlastními silami. Pochopitelně bychom rádi uvítali něco modernějšího. Snad se podaří prosadit novou kuželnu v bývalých papírnách. Projekt již existuje, probírali jsme ho i s naší starostkou. Vše záleží ale na penězích. Odhad na celkovou rekonstrukci druhé části papíren je cca 40 milionu. V rámci ní se počítá i s vybudováním moderní kuželny o čtyřech drahách v prvním patře této budovy.  Samotný hrací prostor by vyšel cca na 4 miliony. Ze dvou na čtyři dráhy by se dala případně rozšířit i stávající kuželna, která hlavně potřebuje opravit střechu. Podle mých informací chce město ale výhledově kompletně zrevitalizovat hradby, naši kuželnu zbourat, i proto je ve hře spíše varianta papíren, na kterou se shání dotace.
Věříte, že by moderní kuželna přitáhla ke hře nové hráče?
Určitě by náš sport široké veřejnosti více přiblížila a přitáhla k němu další hráče. Myšlenka je taková, že by kuželna byla veřejně přístupná. Pokud by měla vlastní obsluhu a patřičné zázemí, lidé by si tam mohli přijít zahrát vlastně kdykoliv. Někomu by se hra zalíbila a zkusil by i soutěžní formu. Teď si po domluvě můžete k nám přijít také sice zahrát, ale je to komplikované. Musí u toho být vždy někdo z klubu, aby ovládal automaty. V nové moderní kuželně by se daly pořádat i republikové soutěže, což by do města přitáhlo další lidi. Dráhy by se daly komerčně využít a věřím, že by se tato investice brzy vrátila.
Jak dlouho vlastně v Žatci oddíl působí?
Oddíl kuželek působí v Žatci od šedesátých let minulého století. Myslím, že dokonce vznikl v roce 1958, to ale to nevím přesně. Zakládajícím členem byl Josef Drahoš st. Hraje se od té doby pořád ve stejných prostorách, jen povrch drah a automaty se časem změnily. Začínalo se na asfaltovém povrchu a ručním stavěním. První automat byl vyroben vlastními silami a podle vlastních návrhů.
Která léta byla nejúspěšnější?
Co si pamatuji, tak sedmdesátá, pak rok 2004 a 2015, to se v Žatci hrála divize. Momentálně hrají za Lokomotivu dva týmy, áčko nastupuje v kraji, rezerva hraje meziokresní přebor. Krajský přebor bude letos hodně atraktivní. Je v něm 14 týmů skoro z celého Ústecka. Podíváme se tak i na kuželny, kde jsme ještě nikdy nehráli.
Kromě domácí kuželny, kde se vám osobně nejlépe hraje?
Dobře se mi hraje v Lounech, v Bílině i v Podbořanech, tam jsem hodil svůj osobák, což je 488. Poslední dva hody se mi už hodně třásla kolena, jinak bych asi dal i 520, což jsou rekordy těch nejlepších hráčů v kraji. Naopak nejhůř se mi daří ve Spořících, tam jsem napo-sledy vyhořel jak papír. Ani nevím čím to přesně je, nikdy se mi tam nehrálo dobře, asi mi nesedí místní povrch.
Kdy jste s kuželkami začal? Vzpomenete si na první zápas?
Ke kuželkám jsem se dostal náhodou. V roce 1985 jsem to zkusil na dovolené v Tatrách a v roce 1986 mě kolega přihlásil do oddílu v Žatci a od té doby aktivně hraji. Jinak v mládí jsem dělal gymnastiku, pak fotbal a volejbal. V začátcích mě toho hodně naučil Josef Drahoš starší, ale trenéra jako takového nemáme. Každý se zdokonaluje sám. První zápas jsem odehrál hned v tom roce 86 v Lounech, nahrál jsem tam 288, což byla katastrofa, přesto jsme vyhráli.
Jeden čas jste kombinoval kuželky s bowlingem. To stále platí?
Bowlingu beru jako doplňkový sport, spíš jako přípravu na kuželky, ale stále ještě hraju 1. amatérskou ligu.
Jsou kuželky náročnější?
Určitě. Oproti bowlingové kouli váží ta naše sice jen tři kilogramy, ale během zápasu ji na dráhu pošlete v jednom zápřahu stokrát. Hra je proto fyzicky mnohem náročnější a trvá mnohem déle. To v bowlingu se hraje na deset kol, v každém máte jeden, maximálně dva hody.
Nešly u nás kuželky díky bowlingu v posledních letech trochu stranou? Máte následovníky? Kdy je nejlepší začít?
Myslím si, že moc stranou nešly, ale s následovníky je to horší, zápas totiž trvá 5 až 6 hodin, k tomu cestování a to je pro dnešní mládež asi hodně. K tomu musíte přidat nějaký ten trénink, údržbu kuželny atd. I prostředí naší kuželny dost lidí odradí. Jako skoro v každém sportu, čím dříve začnete, tím lépe. Týmové soutěže v kuželkách se u nás hrají od žákovských kategorií, přes okresní, krajské, divizní a ligové soutěže dospělých. Pokud má ale dotyčný trošku sportovního nadání, tak se dá začít i v pozdějším věku. Mě také nenapadlo, že někdy budu hrát kuželky, dostal jsem se k nim vlastně až ve třiceti letech a stejný počet let jsem u nich letos už vydržel. S věkem sice ubývá fyzických sil, ale zase máte mnohem více zkušeností. Kuželky se tak dají hrát opravdu dlouho, znám i sedmdesátiletého, který pořád podává velmi slušné výkony. Rozhodně mi kuželky připadají zábavnější než bowling. Stačí to jen vyzkoušet. Určitě své kouzlo mají a u nás patří k velice úspěšným sportům, jen jsou málo propagovány. Vždyť máme i několik mistrů světa.
Děkuji za rozhovor.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video