Národní park Křivoklátsko: Ochrana hodnot nebo šílený experiment?

Redakce 2011-09-25 00:00:00

Rakovník – Spor o vyhlášení či nevyhlášení NP Křivoklátsko v současné době zaměstnává i celostátní média. „K vyhlášení národního parku Křivoklátsko bude moci dojít, až bude Poslaneckou sněmovnou schválen zákon o vzniku národního parku Křivoklátsko. Teď startuje celý legislativní proces, který by měl trvat zhruba rok – prvním krokem je mezirezortní připomínkové řízení, pak přijde na řadu vláda, pak sněmovna. Oficiální termín vlády pro předložení návrhu zákona o Národním parku Křivoklátsko je do konce letošního roku,“ uvádí Michaela Jendeková z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí. 

„Co se týká potenciální vlivu na život tamních lidí, můžeme zatím říct pouze, že v každém národním parku existuje úprava podmínek chování na jeho území. V případě NP Křivoklátsko je toto předmětem zákonného projednávání, ke kterému proběhne diskuse v parlamentu,“ dodává Jendeková. Hlavní argumenty pro vyhlášení podle ní spočívají v tom, že Křivoklátsko je územím zcela mimořádných přírodovědných hodnot a dosavadní ochrana formou chráněné krajinné oblasti se ukázala být nedostatečně účinnou, neboť i přes tuto ochranu dochází k vysazování nepůvodních dřevin, neponechávání hrubého mrtvého dřeva v lesích a vysoké počty nepůvodních druhů zvěře.  Proti založení národního parku se ale ohrazuje petice, adresovaná vládě, kterou již podepsalo více než čtyři tisíce obyvatel Křivoklátska.  Předseda petičního výboru Karla Breníka z Křivoklátu se obává, že by se na Křivoklátsku mohl opakovat případ známý ze Šumavy, který popisuje jako šílený přírodovědecký experiment. Křivoklátské lesy by podle něj měli být hospodářskými, jak to vychází z historické tradice. Další z bodů petice nesouhlasí například se zřízením dalších úřednických míst správy NP a požadují zachovat lesy široce přístupné pro místní obyvatele a také řeku Berounku pro vodáky a turisty.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video