Konečně! Začala stavba dalšího úseku D7: Zahájení stavby zkapacitnění úseku Postoloprty - Bitozeves má zpoždění šest let. Dokonč

Lucie Steklá 2016-09-21 09:21:00

Louny – Slavnostním poklepáním na základní kámen začala v pondělí 19. září stavba dalšího úseku dálnice D7. Stavba bezmála čtyřkilometrového úseku byla od jara letošního roku, kdy měla být zahájena původně, několikrát odložena.

Právě na nedostavěných úsecích I/7, tedy budoucí D7, dochází k množství nehod. Podle údajů dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky v Lounech došlo od ledna do 13. září letošního roku na této komunikaci k devadesáti šesti dopravním nehodám, to jen v úsecích vedoucích okresem Louny. „Následkem těchto dopravních nehod byly tři osoby usmrceny, osm osob těžce zraněno a 63 osob bylo zraněno lehce,“ uvedl nprap. Libor Hasoň, vrchní inspektor DI Louny.
Zahájení stavby se zúčastnil generální ředitel ŘSD Jan Kroupa, ministr dopravy Dan Ťok a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Výstavba dálnice D7 přinese zkvalitnění dopravy v podobě zvýšení bezpečnosti provozu, zrychlení dopravy a odstranění nebezpečných situací vinou riskantního předjíždění v hustém provozu. Pro obyvatele přilehlých obcí její význam spočívá v oddělení místní dopravy od dálkové,“ řekl k zahájení stavby Jan Kroupa.
Stavba dálnice D7 v úseku Postoloprty – Bitozeves, která má trvat devatenáct měsíců, je jednou ze souboru staveb dálnice D7 v Ústeckém kraji, která tvoří dálniční spojení Prahy se severními Čechami a dále se Saskem. Dálnice tvoří důležitou spojnici Prahy se severočeskou uhelnou pánví a tamním průmyslem. „Dálnice je náhradou za stávající silnici I/7, která vede v trase císařské silnice a nevyhovuje současnému ani budoucímu provozu. Nacházejí se tam nepřehledné horizonty, šířkové uspořádání nevyhovuje současným nárokům, nehledě na to, že je v dnešní době silnice I/7 velmi dopravně zatížená. Na silnici dochází k řadě kolizních situací, které výstavba dálnice D7 odstraní,“ dodal generální ředitel.
Stavět se začal 3,77 kilometru dlouhý úsek mezi Postoloprty a Bitozevsí. Řidiči by se po nové dálnici za zhruba 450 milionů korun poprvé měli svézt v dubnu 2018. Stavba dálnice mezi Postoloprty a Bitozevsí bude probíhat podobně jako u navazujícího úseku kolem zóny Triangle, který se budoval v letech 2008 a 2009. Začátek stavby se nachází za křižovatkou se silnicí Postoloprty – Rvenice. Stavbaři nejdříve postaví dva pruhy nové dálnice vedle současné komunikace, na ně se poté převede doprava, a pak se nynější silnice přestaví na zbylé dva pruhy dálnice. Souběžně se severně od ní postaví nová silnice druhé třídy. Ta bude sloužit jako doprovodná komunikace a zajistí dopravní napojení vesnic severně od dálnice Bitozevsi a Seménkovic. U Postoloprt vyroste mimoúrovňová křižovatka se dvěma kruhovými objezdy.
Na úseku se bude nacházet sedmačtyřicet stavebních objektů, plocha vozovek vytvoří po dokončení stavby 99 tisíc metrů čtverečných. Součástí stavby je jedna mimoúrovňová křižovatka v západní části Postoloprt, a také protihluková stěna v délce sta metrů jako ochrana přilehlé zástavby před nadměrným hlukem. Stavbaři musí vyhotovit osm přeložek vodohospodářských objektů, jedenáct elektro objektů a tři přeložky plynu.
Tento úsek dálnice D7 Praha – Chomutov se měl začít stavět už v roce 2010. Tehdy se ale ocitl na seznamu silničních staveb, které zastavil někdejší ministr dopravy Vít Bárta. Původní projekt se od té doby změnil, most, který měl vést nad dálnicí u Seménkovic, byl vypuštěn. Kvůli budoucím vysokým nákladům na údržbu ho nechtěly do svého majetku převzít obec Bitozeves ani město Postoloprty. Měl zajišťovat napojení pozemků jižně od dálnice.
Stavba je součástí programu výstavby dálnice D7 Praha – Slaný – Louny –  Chomutov. Vybudování čtyřpruhové dálnice je navrhováno a zpracováváno na základě „Globálního plánu revitalizace pánevních oblastí severozápadních Čech“ schváleného usnesením vlády č. 122 z roku 2000. Důvodem realizace stavby je vysoká dopravní intenzita, jíž současný technický ani bezpečnostní stav neodpovídá.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video