Budovu otevřeli pozdě, lidé při čekání mokli

Veronika Salášková 2016-09-27 12:46:00

Žatec – Předcházející víkend proběhla v Žatci jedna z velkých tradičních akcí – Dny evropského dědictví (EHD), která v sobotu 17. září na památky přilákala i navzdory silnému a vytrvalému dešti velké množství lidí. Většina z nich si zajímavý a pestrý program užila, do redakce nám však, k této akci zcela nečekaně, dorazila i jedna stížnost. Pisatelka v ní upozornila na pozdní otevření a špatnou přípravu na jednom ze zpřístupněných míst.

„Jednotlivá stanoviště byla opravdu pěkně připravena, tedy až na jedno, které mne velice zklamalo a domnívám se, že v rámci takovéto akce celoevropského významu, toto moc dobrému jménu města nepřispělo, o naší nominaci do seznamu památek světového dědictví UNESCO ani nemluvím. Mám na mysli restauraci U Zlatého beránka. Prohlídka středověkých sklepů měla začít dle avizovaného programu v 9.00 hodin. Přišla jsem – a bylo nás více, zhruba v 9.15 a nic se nedělo, dveře byly zavřeny a mladí pořadatelé, kteří měli pomáhat na akci, se ještě krčili venku před domem na dešti a všichni jsme tak čekali na někoho, kdo nám otevře,“ popisuje zastupitelka Ivana Malířová. Spolu se skupinkou lidí ještě nějakou dobu čekala na otevření.
„Po určité době přijela paní, nevím, zda se jednalo o majitelku restaurace s tím, že nečekala, že lidé budou chodit již tak brzo ráno a v dešti… Opravdu „překvapení“, když akce byla avizovaná od 9.00 a nic nebylo připraveno. Jinde na příslušných domech již visely unijní vlajky, byly připraveny stojany s popisky místa a zde nic. Začalo se narychlo něco připravovat, zhruba okolo půl desáté jsme byli vpuštěni do sklepních prostor – tedy museli jsme v jakési přípravné místnosti restaurace přelézat sud, abychom se dostali do sklepů a o prohlídce sklepů se snad také ani nedá hovořit. Všude tma, nepořádek, žádné informace a pořadatelé, kteří nás provázeli, nám sice svítili mobilem, ale bohužel, jak každý ví, mobil nelze používat jako svítilnu na delší vzdálenost. Takže já osobně jsem prohlídku sklepa vzdala vzhledem k naprosté nepřipravenosti akce a to i z důvodu bezpečnosti chůze. Ve tmě bohužel nevidím a v neznámém a svažitém prostoru nehodlám riskovat vážný úraz,“ popsala situaci Malířová. „Mrzelo mne to, tato akce byla každoročně vždy vydařená. I letos byla místa, která jsem navštívila dobře připravena, bohužel až na uvedenou restauraci U Zlatého beránka,“ dodala zastupitelka.
S dotazem, jak domlouvají a zajišťují na Dny evropského dědictví otevření a zpřístupnění objektů, které nejsou v majetku města, jsme se obrátili na Radmilu Holodňákovou, ředitelku žateckého muzea, které akci každoročně organizuje. „S majiteli objektů jejich zpřístupnění pro veřejnost v rámci Dnů evropského dědictví domlouváme s předstihem. Všem jsme sdělili, že akce probíhá od 9 do 17 hodin. Otevření, zpřístupnění a samotné osvětlení prostor zajišťují majitelé sami, zcela nezištně a ve svém volném čase, za což jim patří naše poděkování. My zajišťujeme pro všechna místa brigádníky a vlajku, popř. další vybavení. Letos jsme zpřístupňovali 16 objektů, je proto logické, že přímo před začátkem akce jsem všechna místa nemohla zkontrolovat. Spoléhala jsem na to, že dohoda s majiteli a provozovateli platí, s mnohými jsem hovořila v týdnu před sobotním EHD.“ Dodala, že ji tato nepříjemnost velmi mrzí. „Na objektech, jejichž otevření jsme byli schopni zajistit vlastními zaměstnanci, se nám to zatím nikdy nestalo. Chtěla bych se touto cestou omluvit všem těm, kteří museli čekat. Budeme se snažit, aby se podobná nepříjemnost v příštích letech neopakovala,“ omlouvá se ředitelka.
„Otevřela jsem asi o patnáct minut později, protože jsem se zdržela v obchodě. Lilo, takže jsem si říkala, že tady samozřejmě na mě nebude nikdo čekat,“ vysvětlila Kateřina Malá z restaurace U Zlatého beránka. Tvrzení, že by sklepy byly nedostatečně osvětleny, však odmítá. „Koupila jsem baterky, které měli studenti k dispozici a chodili s nimi s lidmi. Dostali ode mě jak baterky, tak i instrukce. Kromě toho tam rozmístili svíčky,“ popsala situaci.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video