Bezdomovci obtěžují lidi nejvíce u marketů: Policie ve městě eviduje čtyři stálé bezdomovce, jejich počet v Lounech neroste

Lucie Steklá 2016-09-27 14:42:00

Louny – V Lounech je několik míst, kde se scházejí bezdomovci. Zdržují se na Náměstí Zschopau, autobusovém nádraží či Tyršově náměstí a Husově ulici. Oblíbeným místem jejich pobytu je také park u malého vlakového nádraží Louny Město. O jejich pohybu má městská policie přehled. Pokud jsou z lokality vykázání, jen se přesunou jinam.

Radnice situaci sleduje
Na radnici přijde během roku několik stížností na lidi bez domova s požadavkem, aby radnice situaci řešila. „Není pravda, že by radnice jen přihlížela. Situaci sledujeme. Dva duševně nemocní bezdomovci byli před časem umístěni do zařízení, v nichž jsou stále,“ uvedl k tématu před časem lounský starosta Radova Šabata. Největší přehled o bezdomovcích mají strážníci městské policie. „Bezdomovci nejsou speciálně evidováni. Tím, že se zde pohybují vesměs jedni a ti samí, tak o nich máme přehled díky místní znalosti,“ řekl Radek Baláš, ředitel MP Louny. Podle jeho slov se nejčastěji vyskytují v okolí marketů a autobusového nádraží, odkud jsou v případě, že leží na lavičkách, konzumují alkohol či obtěžují kolemjdoucí, vykazováni.
Stálí bezdomovci jsou čtyři
Stálé bezdomovce evidujeme MP v Lounech čtyři. „Občas se stane, že k nám zavítá cizí bezdomovec či bezdomovkyně, který se zde zdrží na několik dní a pak zase odjede. Jejich počet je dá se říci stálý, mění se pouze v případě, že některý z nich je buď ve výkonu trestu, nebo je delší dobu hospitalizován ve zdravotnickém zařízení,“ dodal ředitel.
Drobné krádeže, polehávání v parku
Městská policie v souvislosti s bezdomovci ročně eviduje několik přestupků. Nejčastěji se dopouštějí drobných krádeží v marketech a porušování veřejného pořádku, tedy znečišťování laviček či konzumace alkoholu na zakázaných místech. „Počet přestupků se nedá konkrétně říci, neboť některé jejich menší prohřešky jsou řešeny domluvou a vykázáním z místa. Jiné jsou řešeny pokutou a každý bezdomovec má jinou četnost přestupků,“ vysvětlil R. Baláš.
Stížnosti na obtěžování u marketů
Stížnosti lidí na bezdomovce se týkají především obtěžováním u marketů, poleháváním a znečišťováním laviček a znepříjemňováním prostředí v hale autobusového nádraží, kam se uchylují během špatného počasí. Tyto stížnosti nejsou MP konkrétně evidovány. Srocování bezdomovců či jejich pohybu po městě se ale zabránit nedá. „Musíme respektovat svobodu pohybu, a pokud se nedopouštějí jakéhokoli proti-právního jednání, není důvodu je z místa vykazovat,“ uzavřel ředitel MP.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video