Jednání o dostavbě dálnice pokračují, pozvaný je ministr

Lucie Steklá 2016-09-27 14:46:00

Louny – Dálnice D7, zvláště její nedostavěné úseky, jsou v posledních týdnech často zmiňovány. Problematikou důležité spojnice z Prahy až do sousedního Německa se zabývají zastupitelé měst i krajští radní. Poslední z pravidelných setkání starostů obcí kolem silnice D7, kterého se za Ústecký kraj zúčastnil radní pro dopravu Jaroslav Komínek, se konalo v polovině září na lounské radnici.  Ústecký kraj chce, aby vláda zařadila silnici D7 mezi priority. Minulé pondělí pak začala několikrát odložená stavba úseku Postoloprty – Bitozeves dlouhého 3,8 kilometru. Dokončen má být v dubnu 2018.

„Zástupci ŘSD nám na schůzce prezentovali podrobně stav v realizaci D7 Praha – Slaný – Chomutov. Podle vizualizace by měla být stavba velkoryse řešena, věřím, že se po dálnici D7 brzy svezeme,“ komentoval jednání radní Komínek. Ústečtí krajští zastupitelé v první polovině září schválili výzvu vládě ohledně dopravních staveb. Žádají v ní, aby kabinet zařadil mezi prioritní stavby nedokončené úseky na D7 u Loun a řešil kritická místa na páteřních komunikacích v regionu. Podle zastupitelů chybějící úseky silnic narušují rozvoj regionu a ztěžují získávání investorů do průmyslových zón.
Další jednání ohledně dostavby D7 je naplánováno na poslední zářijový den. Důvodem setkání a kroku Ústeckého kraje k podání výzvy je to, že Česká republika nezařadila dostavbu D7 do seznamu prioritních staveb, u nichž žádala Evropskou komisi o výjimku při uznání dosavadních posudků EIA na vliv a dopad stavby na životní prostředí. Tím se opět odkládá její dokončení. Do této chvíle byl předpokládaný termín pro dokončení stavby rok 2023, ovšem v souvislosti s neudělením výjimky pro dostavbu D7 bude termín pro její dokončení opět posunut, přičemž konkrétní časový horizont není znám.
Dostavba D7 je přitom pro náš region klíčová, na čemž se shodují zástupci měst, kraje i společností ležících v její blízkosti. „Řada zahraničních firem, které se rozhodly v našem regionu investovat do výstavby svých společností, byla při vstupních jednání přesvědčována o včasné dostavbě této strategické komunikace. Zdržení bude mít negativní vliv na rozvoj podnikání v našem regionu a tím pádem i na nezaměstnanost, která je v Ústeckém kraji již tak nejvyšší z celé ČR. Zvláště pak tato komplikace poškodí rozvoj průmyslové zóny Triangle, jejíž rozvoj je pro náš region důležitý,“ řekl František Jochman z Hospodářské a sociální rady Lounska.
Společné jednání k této problematice, jehož hlavním hostem bude ministr životního prostředí Richard Brabec, se uskuteční tento pátek 30 na chomutovské radnici.  „Cílem našeho společného jednání bude vytvořit efektivní plán postupu při prosazování urychlení dostavby D7,“ dodal F. Jochman. Mezi pozvanými jsou zástupci měst dotčených oblastí, Chomutova, Mostu, Loun, Žatce a dále zástupci Hospodářské sociální rady Lounska, Chomutovska, Mostecka, Okresní hospodářské komory Louny, Chomutov, Most, SPZ Tringle a společnosti Nexen Tire, dále zástupci MŽV, MD a ŘSD.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video