Podbořansko má tři členy v krajském zastupitelstvu: Lidé zvolili Václava Beneše z Blatna, Karla Honzla z Podbořan a Jaroslava Vo

Alla Želinská 2016-10-11 11:20:00

Podbořany – Podbořansko má nově tři své zástupce v roli členů zastupitelstva Ústeckého kraje. Jsou jimi Václav Beneš, starosta Blatna, Karel Honzl, místostarosta Podbořan, a Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu, který je z Krásného Dvora.

To je pro náš region asi nejdůležitější výsledek z krajských voleb, které proběhly v závěru minulého týdne. Václav Beneš, kandidující za KSČM, v krajském zastupitelstvu už působil minulé volební období, zatímco Karel Honzl (ČSSD) a Jaroslav Vodička (Strana práv občanů) usednou do sboru v Ústí jako nováčci.
„Když jsem přijímal nabídku kandidovat za ČSSD, samozřejmě jsem si přál, abych ve volbách uspěl, což se díky přízni voličů podařilo. Mrzí mě ale nízká účast ve volbách. To přičítám mimo jiné i tomu, že k volbám nepřišli ti, kteří byli spokojeni s tím, jak to současná vláda dělá. Setkávám se často s tím, že region Podbořanska je v rámci Ústeckého kraje chápán jako periférie. Chtěl bych se proto zasazovat o to, aby se zastavila další centralizace veřejné správy, zlepšila situace v dopravní obslužnosti a kraj věnoval více pozornosti i prostředků pro péči o lidi na venkově. Obyvatelé venkova se nesmí stát občany druhé kategorie,” odpověděl pro náš týdeník Karel Honzl.
„Děkuji za preferenční hlasy, které jsem od voličů dostal, a za hlasy pro KSČM. Očekával jsem pro KSČM lepší volební výsledek, ale voliči upřednostnili politické hnutí ANO pana Babiše. V krajském zastupitelstvu chci podporovat dotační programy na rozvoj obcí, které doufám, že nové zastupitelstvo schválí (Program obnovy venkova), dále podporu sportu, hasičů, včelařů a dalších subjektů, které se podílejí na zájmové činnosti,“ doplnil také Václav Beneš.
Volby v Ústeckém kraji, správním celku se sedmi okresy, vyhrálo hnutí ANO (od lidí dostalo 23,24 %) hlasů), druhá byla KSČM (15,82 %) a třetí ČSSD (11,90 %). Ve stejném pořadí skončili tito „lídři tabulky“ i při hlasování v samotných Podbořanech. Zajímavostí je naprosto stejný procentuální výsledek ANO – v Podbořanech dostalo od voličů 23,24 % hlasů, KSČM byla v tomto městě jen těsně druhá s 22,46 % hlasů a ČSSD obdržela 18,90 % hlasů. V Podbořanech bylo před volbami zaregistrováno 4989 voličů, ale hlasovat jich přišlo jenom 1172. Volební účast ve městě tak činila 23,89 % a hlasoval tedy jenom přibližně každý pátý volič. V celém Ústeckém kraji přišlo hlasovat 189 745 lidí z celkem 656 600 registrovaných voličů, což znamená voleb-ní účast v podílu 28,94 %.
Nově složené zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. Zvolení politikové se nyní budou scházet v zákulisí k povolebním jednáním o rozdělení funkcí ve vedení kraje. Během října nebo nejpozději v listopadu se pak zastupitelstvo poprvé sejde k ustavujícímu veřejnému jednání a na něm zvolí nového hejtmana Ústeckého kraje a jeho náměstky, stejně tak členy rady Ústeckého kraje.
V uplynulých čtyřech letech byl hejtmanem našeho kraje Oldřich Bubeníček z Bíliny, náměstkem byl Stanislav Rybák z Loun. Při nynějších krajských volbách lidé zvolili do krajského zastupitelstva devět členů z okresu Louny a tři z nich jsou z Podbořanska.
Mezi prvními voliči byli v pátek ve volební místnosti v podbořanské ZUŠ Naďa a Antonín Prokopovi z Podbořan. Více snímků najdete zde.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video