Nový zvon se na Křivoklát vrátí hned dvakrát

Redakce 2011-09-27 01:00:00

Křivoklát – Nový zvon do kaple bude na hradě Křivoklát 6. října osazen ve velkém stylu. Světit jej bude arcibiskup Duka, a jelikož do prostoru v kapli se vejde jen velmi málo přímých účastníků ceremoniálu, bude se obřad přenášet na velkoplošnou obrazovku na nádvoří. „ Je to velmi významná událost a taková třešnička na dortu,“ říká kastelán Křivoklátu Luděk Frencl. „V současné době se dokončuje oprava báně, “ dodává.  Zvon, který nebude nijak zvlášť veliký, a jeho hmotnost nepřesahuje 40  kg, vyrábí zvonařská dílna v Brodku u Prostějova, jedna z nejznámějších zvonařských evropských dílen.

„Protože je zvon velmi malý, rozhodli jsme se, že vyrobíme dvě stejné kopie,“ říká kastelán Frencl. Druhý zvon bude umístěn v dřevěné, ručně tesané zvonici  na nádvoří, a měl by být často používán.  „Zatím jsem se ještě nerozhodl k čemu, ale třeba pro zahajování sezóny, vítání významných hostů, možná budeme zvonit poledne. Ještě musím promyslet, k čemu všemu jej budeme používat.,“ uvažuje kastelán.  Zvony byly podle něj významné hlavně za 1. světové války, kdy se konfiskovali a používali na výrobu zbraní. Součástí osazení nového zvonu bude také umístění pouzdra se současnou dokumentací: „Našli jsme dvě historická pouzdra, mnoho desetiletí stará, a připravujeme dokumentací současnou,“ říká Luděk Frencl. Uloží tam současné bankovky, noviny, ale i trojrozměrné předměty, aby další generace za padesát či sto let měli informace o tom, co se dnes dělo. „Je to tradiční věc, která se dělá již od středověku, takže si chci nechat záležet,“ svěřuje se kastelán.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video