Chrám připravuje nová piva

Veronika Salášková 2016-10-18 13:17:00

Žatec – Milovníci piva se mohou přibližně za měsíc těšit na dvě nová piva z varny chrámového Minipivovaru U orloje. Jedním z nich bude granátová třináctka, druhým jantarová patnáctka. Obě vaří nový sládek Vítězslav Hrubý. Dalšími novinkami bude možnost okusit kompletní nabídku piv na degustačním prkýnku a nový jídelní lístek restaurace.

„Začíná se projevovat příchod dvou nových lidí – provozního Josefa Pospíšila a sládka Vítězslava Hrubého. Myslím si, že skvěle zapadli do mých vizí o fungování Chrámu a jeho doplňkové činnosti. I z rozhovorů s nimi vyplývají změny, do kterých se už nyní pomalu pouštíme,“ popisuje Ondřej Baštýř, pověřený ředitel Chrámu chmele a piva. Dodal, že se těší, až budou na čepu všechna piva, která již vařil nový sládek Vítězslav Hrubý. „Jsem rád, že se nám podařilo vyřešit období průměrného piva z našeho minipivovaru, a jsem rád, když vidím, že už se nám do restaurace zase vrací staří štamgasti a známé tváře a naše piva zase poznávají,“ říká Baštýř. Přiznává, že piva z minipivovaru projdou určitými obměnami. Vlajkové lodě minipivovaru – Žatecký Samec 11° a Chmelový ležák 12° zůstanou. Stejně jako desítka Chrámový letňák, která se čepuje, jak už její název napovídá, na jaře a v letních měsících. Na podzim a v zimě chtějí hosté zase spíše silnější piva. Jedno takové nyní minipivovar připravuje místo Chrámového tmavého. „Výtoč tmavého piva byla dlouhodobě malá, proto jsme se rozhodli ho nahradit novým pivem – třináctistupňovým polotmavým granátovým, které se uvařilo v minulém týdnu. Na čepu by mohlo být k dispozici za měsíc,“ prozrazuje Baštýř.
Pivo je spodně kvašené ze dvou druhů chmele a čtyř sladů, jež minipivovar dosud nepoužíval a které pivu dodají granátovou barvu a lehkou karamelovou příchuť. Prozatím tomuto pivu U Orloje říkají Žatecký Patriot. „Dále bychom chtěli zkusit uvařit hodně hutné, syté a hořké spodně kvašené pivo, které by mělo jantarovou barvu a stupňovitost 15. Tedy nejsilnější, jaké se kdy v našem minipivovaru uvařilo,“ představuje ho ředitel. Pivo zatím nemá jméno, vedení Chrámu přemýšlí, že by mu ho mohli dát lidé sami. Mělo by mít samozřejmě nějaký vztah k Žatci či přímo Chrámu. Podobně ke svému jménu přišlo pivo Chrámový letňák. Ten už je v současné době dopit, na jaře pak vystřídá na čepu patnáctku. „Věřím, že obě naše nová piva třináctka i patnáctka si najdou mezi lidmi oblibu,“ doufá Obdřej Baštýř. Minipivovar plánuje pokračovat i ve vaření speciálních piv – zeleného na Velikonoce, vánočního atd. Chystá se zde ale další novinka – degustační prkýnka na ochutnávku piv. Lidé tak budou mít možnost ochutnat najednou plnou nabídku pivovaru – prkýnka budou obsahovat čtyři skleničky o objemu 0,2 l. „Plánujeme také udělat nějakou akci, že bychom pro veřejnost degustaci piv na prkýnkách nabízeli v určité dny a hodiny zdarma v rámci představení našich nových piv,“ nastiňuje plány Baštýř. Restaurace U Orloje mimo nových piv plánuje také nový jídelní lístek, vesměs se na něm objeví jídla české kuchyně a předkrmy a jídla k pivu a přímo na pivu dělaná.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video