Chceme-li investovat, musí být z čeho, shodli se zastupitelé a přijali vyhlášky, které některé občany nepotěší

Pavel Macák 2011-09-29 00:00:00

Louny – Tak už je to definitivní. Lounské zastupitelstvo přijalo na svém zasedání minulé pondělí tři obecně závazné vyhlášky, které některým obyvatelům města rozhodně neudělají radost, protože budou muset sáhnout hlouběji do kapsy nebo si odepřít své gamblerské choutky.

Tou první, letos v pořadí již druhou, je vyhláška o místním poplatku ze psů, která stanovuje, že od nového roku zaplatí majitelé čtyřnohých přátel ročně za svého miláčka ve městě o čtyři sta korun víc než letos. Tedy dvanáct set korun. O stejnou částku je zvýšen také poplatek za psa, pokud je chován u rodinného domku. Stejná taxa jako letos je, tedy 200 korun zůstává v obcích Brloh a Nečichy, které pod město Louny patří.
Ještě před schvalovacím procesem se v zasedací síni pokoušel zvrátit přijetí vyhlášky zastupitel za KSČM Jaroslav Matička, který je patrně jedním z těch, kteří budou muset platit víc, ale to se mu nepodařilo. Jeho argumenty zastínila skutečnost, že město ročně vynakládá na úklid psích exkrementů 1,6 milionu korun, zatímco doposud vybíralo za poplatky jen 0,6 milionu korun. Milion šel tedy z pokladny města na úkor těch, kteří psy nevlastní!
„Rozhodně by v tomto směru měla nastat větší kontrola ze strany městské policie, která by vedla k tomu, aby se majitelé psů naučili uklízet po svých psech. Pak nebude třeba vynakládat takové prostředky na čištění města,“ uvedl ve svém vystoupení zastupitel Bohumil Roedl.
Další schválená vyhláška, která rozhodně nepotěší gamblery ani majitele výherních hracích automatů, stanovila čas, ve kterém mohou být ve městě Louny tyto přístroje provozovány. V této otázce panovala v zastupitelstvu jasná shoda. „Jsem velice rád, že vyhláška bude přijata a omezí hazard ve městě. Jen doporučuji, aby se ještě zpřísnila a provoz automatů byl povolen nikoliv od dvacáté hodiny do šesté ranní, ale až od dvaadvacáté,“ navrhl Michal Pehr. Jeho doplňující návrh ovšem nebyl schválen a tak si gambleři budou moci v Lounech hrát na automatech od 1. října až od 20. hodiny do rána. „Dopisem na toto opatření upozorníme všechny provozovatele a městská policie bude od tohoto data provoz automatů důsledně kontrolovat,“ dodala tajemnice úřadu Renáta Čapková.
Třetí obecně závaznou vyhláškou, která vyvolala v zasedací síni velké emoce, bylo stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti, kterým se tato daň zvýší od 1. 1. 2012 o sto procent. Hned v úvodu jednání o tomto bodu komunističtí zastupitelé prohlásili, že jsou zásadně proti zvýšení koeficientu na dvojnásobek. Na malý efekt tohoto kroku poukazoval i zastupitel Radek Šabata, přestože by toto navýšení přineslo do městské pokladny zhruba deset milionů korun, které jsou potřebné pro další investiční rozvoj města. Domnívám se, že by se mělo šetřit hlavně ve výdajové části na provoz městského úřadu,“ prosazoval Šabata. Dlouhá diskuze nakonec vedla ke schválení zvýšení koeficientu pro výpočet daně na dvojnásobek těsnou většinou, ale pouze na rok 2012. Současně se musí hledat rezervy v provozních výdajích úřadu.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video