Cítoliby hlídají strážníci obecní policie: Dvoučlennou hlídku časem posílí asistenti, zájem o jejich služby projevily Lenešice

Lucie Steklá 2016-10-26 10:49:00

Cítoliby – Obecní policii se rozhodli zřídit v Cítolibech. Dva strážníky, ženu velitelku s desetiletou praxí u policie a mladého muže obyvatelé městyse v ulicích vídají již několik týdnů.

„Naši strážníci se postupně seznamují s obcí a celým katastrem, aby poznali všechna zákoutí obce, kam mohou dojet autem, kam jen pěšky a také, aby se seznámili s lidmi a oni s nimi,“ řekl Petr Jindřich, starosta Cítolib. Výběrové řízení na strážníky musel úřad prodloužit, nakonec ale přišly dvě plnohodnotné žádosti se všemi dokumenty. Uchazeči úspěšně prošli pohovorem a následnými psychotesty. V současné době absolvují povinný devítitýdenní kurz ve školicím středisku v Příbrami, jehož součástí je například sebeobrana.  Každý pátek poté mají strážníci řízenou praxi v obci. Od ledna roku 2017 budou strážníci běžnou součástí Cítolib.
Obecní policie v Cítolibech bude fungovat tak, že by strážníci měli sloužit jednotlivě, ovšem s podporou asistentů prevence kriminality. Dohlížet mají na veřejný pořádek a drobnější problémy, vyřešit případně toulavé psy, kontrolovat povolenky či domovní prodejce, kteří obce stále obcházejí, nebo rušení nočního klidu.  „Asistenty jsme ještě nezačali vybírat. Zatím jednáme o spolupráci s úřadem práce. Pracovní doba by měla být pružná se zaměřením na dobu, kdy je v obci například potřeba dohled u přechodu ráno u školy,“ dodal starosta s tím, že věří, že se podaří vybudovat u občanů respekt ke strážníkům a získají pocit zvýšené bezpečnosti v obci.
Časový harmonogram samozřejmě nebude veřejný a vedení městyse ho bude upravovat podle aktuálních potřeb. V tomto počtu strážníků není možná čtyřiadvacetihodinová služba. „Při určitých příležitostech, pouti nebo větších akcích v obci, by byli ve službě oba strážníci, stejně jako nyní, na začátku fungování naší policie,“ přiblížil starosta. V případě potřeby si budou moci občané hlídku také kdykoliv přivolat na speciálním telefonním čísle.
Svoji služebnu bude mít obecní policie v budově obecního úřadu, v prostorách, které má nyní v pronájmu Česká pošta. Jedná se o dvě místnosti, s jejichž uvolněním pošta souhlasila. Dočasně je služebna, zhruba na rok, umístěna v místní hasičské zbrojnici, kde je k dispozici potřebné zázemí i internetové připojení. Strážníci již mají k dispozici služební automobil. Osobní vůz Dacia je opatřen polepy „Obecní policie“. S těmi ho městys již pořídil, stačilo doplnit jen název obce. „Jedná se o tři roky staré auto, které má najeto asi 65 tisíc kilometrů. Získali jsme ho od Líbeznic u Prahy, kde ho používali tamní strážníci. Je tedy plně vybavené. Pořídili jsme ho za dvě stě tisíc korun,“ vysvětlil P. Jindřich. Na činnost obecní policie městys vyčlenil na rok 900 tisíc korun. Zřízení obecní policie je v Cítolibech dalším krokem k potlačení negativních jevů. O její služby projevil zájem například starosta Lenešic Leo Procházka. Cítoliby by s obcí uzavřely smlouvu a jejich obecní policie by fungovala i tam. V současné době zastupitelstva jednají a hledají moduly, které by možnost činnosti strážníků v obou obcích umožnily.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video