Shromáždění uctili památku mrtvého Roma: Konfliktu na Kruhovém náměstí zabránila policie

Veronika Salášková 2016-11-01 09:40:00

Žatec – Přibližně dvě stovky převážně Romů se shromáždily minulý čtvrtek na náměstí Svobody, aby uctily památku mladého Roma. Ten zemřel v úterý 18. října po incidentu v žatecké Pizzerii Panamera na Kruhovém náměstí. Právě k tomuto podniku se po skončení vzpomínkové akce přesunuli její účastníci. Tam už však na ně čekali Žatečané, kteří přišli podnik a jeho zaměstnance podpořit. Hrozícímu konfliktu zabránily policejní pořádkové jednotky a antikonfliktní týmy.

K tragické události došlo v úterý 18. října. Mladý muž (26 let) z Loun, který měl být podle svědků pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, přišel do pizzerie, kde si nejprve objednal nealkoholický nápoj. Jelikož obtěžoval hosty restaurace, byl personálem slovně upozorněn na své chování. „Již v té době bylo zřejmé, že muž je pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek,“ napsalo v prohlášení vedení pizzerie. Muž poté bez zaplacení odešel. Po chvíli se ovšem do restaurace vrátil a podle výpovědí svědků začal obtěžovat hosty podniku, především ženy. Jeho chování bylo dle svědků agresivní. Hostům a obsluze se podařilo mladíka zadržet až do příjezdu policie. Mladík však zkolaboval a ani přivolané záchranné službě se ho nepodařilo zachránit.
Tato událost ve městě vzedmula velkou vlnu emocí. Objevila se řada výhružek vůči pizzerii a jejím zaměstnancům. Podnik na několik dní dokonce zavřel, při jeho znovuotevření ho dorazilo podpořit velké množství lidí. Smrt vyvolala řadu otázek včetně možnosti cizího zavinění, pitva ho ovšem vyloučila. „Podle prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění. Zároveň byl odebrán veškerý potřebný materiál na návazná laboratorní vyšetření. Příčina smrti bude stanovena na základě výsledků těchto analýz. Veškeré okolnosti tohoto případu (včetně zajištěných kamerových záznamů) jsou i nadále předmětem dalšího šetření lounských kriminalistů,“ sdělila mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.
K uctění památky zemřelého Roma bylo svoláno pietní shromáždění na čtvrtek 27. října. Před žateckou radnici dorazily na 15. hodinu na náměstí Svobody přibližně dvě stovky Romů. Zavzpomínali na něj v několika projevech, v jiných požadovali řádné vyšetření jeho úmrtí. Na shromáždění vystoupila se svou řečí také starostka Zdeňka Hamousová. Účastníci pietního aktu také sestavili srdce ze svíček a zazpívali na památku zemřelého píseň. Poté se vydali na Kruhové náměstí před pizzerii, kde dotyčný zemřel. U pizzerie ovšem stály asi dvě stovky Žatečanů, které ji přišly podpořit. Obě skupiny na sebe pokřikovaly, vzduchem letělo několik hozených plastových lahví s pitím. Než mohlo dojít ke konfliktu, oddělily od sebe oba tábory policejní těžkooděnci. „Policie nejprve monitorovala příjezdové komunikace do vnitřní části města, dále samotné pietní shromáždění na náměstí Svobody a prostor na Kruhovém náměstí, obzvláště před pizzerií. Kolem 17. hodiny došlo k ukončení pietního shromáždění, přičemž většina účastníků se přesunula ulicí Obránců míru na Kruhové náměstí. Již předtím se v prostoru před pizzerií shromáždili lidé na podporu zaměstnanců této provozovny. Vzhledem k tomu, že hrozila konfrontace obou skupin, na místě byla nasazena pořádková jednotka, která obě znesvářené strany oddělila, aby zabránila střetu obou skupin. Na místě pracovala skupina antikonfliktního týmu krajského ředitelství, která se snažila situaci na místě uklidnit. Během opatření nedošlo k žádnému fyzickému napadení ani škodě na majetku. Konkrétní případy, kdy došlo k narušení veřejného pořádku, bude policie po vyhodnocení následně řešit. V průběhu opatření došlo k zadržení jedné osoby, u které zvažujeme právní kvalifikaci, zda se bude jednat o přestupek či přečin čin výtržnictví bez rasového podtextu,“ zhodnotila Jaromíra Střelcová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video