Dočesná: Černá můra pro majitele nemovitostí v centru

Veronika Salášková 2011-09-28 00:00:00

Žatec – Na Dočesnou, slavnost chmele a piva, se každoročně těší velké množství lidí, jak ze Žatce a okolí, tak i cizinců. Na první zářijový pátek a sobotu, kdy se koná, tak mají program jasný – veselit se, ochutnávat a užívat si v centru města. Stejně na tom ale většinou nejsou majitelé domů a bytů v této oblasti. Řada z nich dokonce pravidelně každý rok během Dočesné odjíždí pryč z města, aby měli klid a mohli se vůbec vyspat, protože zábava jede dlouho do noci. Kromě hluku si lidé, kteří zde bydlí, museli zvyknout i na další věci. Například na to, že se jejich dům proměňuje každý rok ve veřejný záchodek, že jim ve vchodě posedává parta opilých mládežníků, kteří překáží ve vstupu. Letos navíc nějaký sprejer poničil fasádu u jednoho z domů.

V neděli ráno po Dočesné zjistili obyvatelé domu č.p. 765 na Hošťálkově náměstí, že jim fasádu posprejoval nějaký výtržník. Není to ale první škoda, kterou majitelé bytů v tomto vchodě zaznamenali. „Už před několika lety nám během Dočesné dvakrát strhali a zničili schránky na dopisy u vstupu do domu,“ sdělil jeden z obyvatel domu Josef S., který zde bydlí už padesát čtyři let. Podle jeho slov jsou také s mladými během Dočesné další problémy, řada z nich jim schválně překáží ve vstupu do domu, několikrát je i polili pivem a běžně dům používají jako veřejný záchodek a na chodníku po nich zůstávají hromádky. „To by ještě nebylo tak zlé, to jde spláchnout hadicí, na to už jsme si zvykli, horší je ale ta zničená fasáda, to se nám letos stalo poprvé,“ dodal. Sám zřejmě sprejera viděl a vyrušil. „Stalo se to ze soboty na neděli. Asi ve 2 hodiny v noci jsem se podíval z okna a uviděl někoho v červené bundě, jak sprejuje maringotku stojící před naším domem. Zabouchal jsem na okno. Lekl se a utekl. Teprve ráno jsme zjistili, že postříkal i dům,“ sdělil jeden z obyvatelů domu Josef S. Škodu na fasádě jim ale pojišťovna neproplatí. „Museli bychom ho prý při tom chytit,“ dodal Josef S., který se už s dalšími majiteli bytů pustil do čištění fasády ocelovými kartáči.
Situace se podle něj zhoršila přibližně před deseti lety, když začaly být do jejich ulice umísťovány střelnice místo houpaček. Střelnice sem přitáhly mládež, která využívá toho, že se za zadní stěnou maringotek může skrýt, nerušeně popíjet a tak v hloučcích posedává na obrubníku a ve vchodech domů. „Dokud tady byly jen houpačky, tak jsme měli klid. Teď tady vysedávají a řvou třeba do půl čtvrté do rána. Většině z těch opilých je tak třináct, čtrnáct let,“ dodal.
K tomuto incidentu se nám vyjádřil ředitel Městského divadla v Žatci, které Dočesnou pořádá, Martin Veselý, kterého jsme se zeptali, zda se během letošní Dočesné vyskytly i další podobné případy.
„Informaci ohledně poničení fasády domu na Hošťálkově náměstí dostávám až nyní od Vás, sám jsem velikost poničení ještě neviděl, podívám se tam, jak budu moci. O dalších incidentech nemám žádné zprávy, co se týká pomočených prostranství, víme o tom a Městská policie byla před Dočesnou na schůzce každoročně na tento problém upozorňována. Každý rok se přidávají další mobilní TOI TOI WC, v současné době jich je k dispozici 52. Každoročně řešíme konflikty s majiteli domů, že si nepřejí umísťování TOI TOI budek v blízkosti jejich domů, je to v podstatě neřešitelný problém, jediným řešením je objednat TOI TOI kontejnery (mobilní stavební buňky vybavené 5 kusy záchodových mís). Pořizovací náklady na jejich pronájem jsou přibližně o sto procent větší i z důvodu zajištění jeřábu a větší dopravy, musí být připojeny na elektrickou energii, odpad a přívod vody,“ sdělil Martin Veselý.
Náš další dotaz byl, zda je město proti takovýmto případům nějak pojištěné.
„Co se týká pojištění, tak jako organizátoři máme pojistku na zařízení a škody způsobené při použití těchto zařízení, dodavatelské firmy mají pojištění své techniky a škod způsobené jejich technikou. Nevím jak je přesně specifikovaná pojistná smlouva města, ale vím, že město v minulosti řešilo pojistnou událost s roztržením oblečení způsobené při sezení na lavičce,“ řekl ředitel Veselý.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video