Očekávaná rekonstrukce staré tělocvičny ještě nezačala

Alla Želinská 2016-11-27 00:08:00

Žatec – Základní škola na náměstí 28. října v Žatci v Podměstí, trojka, jak se jí říká, se může pochlubit nejstarší školní budovou ve městě, bohužel i nejošklivější starou tělocvičnou, která je už dlouhou dobu ve špatném stavu. Tělocvičnu přitom využívají nejen školáci, ale i TJ Sever Žatec, taneční a sportovní kluby ze Žatce i např. z Podbořan pro cvičení zumby, aerobiku aj. Po rekonstrukci volalo jak vedení školy, tak sportovní organizace a veřejnost, hlavní slovo ovšem má zřizovatel – město. To loni rozhodlo, že se rekonstrukce uskuteční. Původně měla proběhnout už během uplynulých letních prázdnin, nakonec ale dlouhé procesní a schvalovací lhůty ve výběrových řízeních odsunuly termín zahájení na letošní listopad.

Aby škola a veřejnost mohly během školního roku tělocvičnu využívat a nebouralo se v zimě, byl dohodnut nový termín pro zahájení prací na konec března, popř. začátek dubna 2017. Hotovo má být na konci příštích letních prázdnin. „Náklady na rekonstrukci tělocvičny u 3. ZŠ nám. 28. října činí podle projektové dokumentace 14 milionů korun včetně DPH. Je připravena zadávací dokumentace k veřejné zakázce. V současné době se připravuje návrh investičního plánu na rok 2017, do kterého byla tato akce zařazena,” sdělila Martina Oppelová, pověřená vedoucí odboru rozvoje a majetku města Městského úřadu v Žatci. „Projekt je připraven a nyní je již plně v kompetenci města jako zřizovatele naší školy, kdy bude vybrán dodavatel a realizátor projektu,” říká ředitelka Základní školy nám. 28. října Jana Hassmanová.
Tělocvična je dlouhodobě ve špatném stavu. Parkety jsou poškozené, obložení v dezolátním stavu, opadává omítka, v šatnách jsou vlhké zdi, do objektu zatéká, záchody a sprchy neodpovídají zákonným požadavkům. Už řadu let se mluví o nutnosti rozsáhlé rekonstrukce. Projektová dokumentace zahrnuje celkovou rekonstrukci tělocvičny včetně hygienického zázemí. „Tělocvična nesplňuje od 1. ledna 2008 hygienické požadavky citované v platné legislativě. Od této doby pravidelně žádáme Krajskou hygienickou stanici Ústeckého kraje o povolení výjimky. Stav tělocvičny odpovídá jejímu stáří, což je skoro 120 let, a délce používání bez výraznější rekonstrukce, tedy minimálně čtyřiceti let,” dodává ředitelka školy Jana Hassmanová.
„Při rekonstrukci tělocvičny dojde k bourání vnitřních příček, podlah, střešního pláště, okenních otvorů. Vznikne nová dispozice šaten, včetně sociálního zázemí, nové podlahy, omítky, obklady, okna, dveře, střešní krytina, bude zateplena fasáda, zavedena nová elektroinstalace, vzduchotechnika, zdravotní instalace,” přiblížila plán rekonstrukce Martina Oppelová. Na žáky po skončení rekonstrukce tak čeká moderní prostředí tělocvičny a jedna novinka – už do ní ze samotné školy nebudou muset chodit přes venkovní dvůr. Součástí projektu je nová přístavba propojovacího krčku mezi tělocvičnou a školou, který má přinést energetickou úsporu a také zlepšit podmínky žáků pro vzdělávání.
„Přecházení mezi budovami je pro školáky nepříjemné hlavně při nepříznivém počasí. Především v dešti, mrazu, silnějším větru je pro organismus žáků přechod mezi budovami (hlavně po skončení výuky tělesné výchovy) zatěžující a velmi často ho uvádějí rodiče jako důvod nemoci školáků. Převlékání také zabere žákům část času, který mají věnovat tělovýchovným činnostem. Dalším problémem je únik tepla při přecházení a v neposlední řadě jsou i vyšší požadavky na úklid, protože šatny v obou budovách je potřeba i několikrát denně uklidit,” vypočítává důvody pro výstavbu ředitelka školy Hassmanová.
„Vzhledem k tomu, že dotační tituly v rámci rozvojových programů z dotací EU nelze pro rekonstrukci tělocvičny využít, bude akci zřejmě financovat město. Nově vypsané dotační tituly, které rekonstrukce tělovýchovných zařízení podporují, bohužel malým písmem pod čarou vylučují tělocvičny škol,” konstatuje J. Hassmannová. „Financování projektu se předpokládá z rozpočtu města, popřípadě s využitím dotačního titulu, který je nyní prověřován,” dodala Martina Oppelová z radnice.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video