Doupovské hory se proměnily v Afghnistán

Redakce 2011-10-01 00:00:00

Žatec – Vojáci ze žatecké posádky se spolu s dalšími jednotkami účastní cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště. Jedním z hlavních úkolů je prověřit schopnosti plánovat a vést boj a to na všech stupních velení. Celkem více než 1100 vojáků z jednotek 4. brigády rychlého nasazení, ale také z 53. brigády průzkumu a elektronického boje, 102. průzkumného praporu, 13 dělostřelecké brigády a dalších 11 jednotek Armády České republiky se od 19. do 30. září účastní cvičení Basic Stone ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště. Doupovské hory se tak již poněkolikáté proměnily v afghánskou provincii Lógar a na mapách používaných k výcviku se objevují pojmy jako FOB Shank, Pol-e-Alam, či Utah.

Situace, které vojáci v rámci výcviku řeší, jsou pro nasazení v Afghánistánu více než typické. Důraz je kladen na plnění úkolů spojených s patrolovánímí a řešením incidentů, ke kterým v Afghánistánu často dochází. Proto například jednotka 41. mechanizovaného praporu ze Žatce dostala úkol prozkoumat a zabezpečit silnici, po které se bude pohybovat logistický konvoj. Ke splnění tohoto úkolu mohli použít veškeré jim dostupné prostředky, tedy vozidla Pandur, jednotku odstřelovačů, ale také například minomety, či leteckou podporu v případě kontaktu s nepřítelem.
„Během posledního roku se našim vojákům podařilo načerpat řadu cenných zkušeností, je však nutné tyto znalosti využít a posunou dál celkový výcvik a připravenost úkolového uskupení,“ potvrdil velitel 4. brigády rychlého nasazení plukovník Miroslav Hlaváč, který ještě nedávno velel 7. jednotce v Lógaru. To, že vojáci mají zkušenosti, ze kterých čerpají, je vidět na každém kroku. Všechny úkoly pečlivě sledují rozhodčí a po ukončení výcviku vše rozeberou s veliteli. Každý z nich tak má možnost vysvětlit, proč se v daný moment rozhodl tak, jak se rozhodl. Díky tomu mohou příště odstranit případné nedostatky.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video