Jablečný den na zámku chutnal sladce i slaně

Jan Vnouček 2011-10-05 02:00:00

Krásný Dvůr – Jablka na všechny způsoby byla v sobotu k vidění i ochutnání na Jablečném dni. Podzimní oslava úrody proběhla na zámku Krásný Dvůr a vzbudila obrovský zájem. Zdařilá směs kulturních vystoupení, potravinářského salónu, soutěží, atraktivního prostředí a krásného počasí zajistila také příznivé ohlasy. Zrak a sluch návštěvníků postupně potěšili žáci hudebního a tanečního oboru ZUŠ Podbořany, hudební soubor Výchovného ústavu Buškovice, děti ze ZŠ Krásný Dvůr, kapela Herky, koníčci z Dvorce Chmelištná, cirkus Žebřík a skupina Jethro Tull Revival.

Chuťové pohárky přítomných si zase libovaly nad skoro čtyřiceti jablečnými produkty, které se ucházely o přízeň porotců a hostů. Na své si přišly i děti. Když si užily písniček a naplnily bříška sladkým ovocem, mohly se nechat provést zámkem jablíčkovou princeznou nebo se vydovádět při celodenní soutěži s mnoha stanovišti Jablíčkohraní. „Hlavní myšlenkou bylo spojit lidi z okolních vesnic a stmelit místní komunitu. Inspiraci jsme vzali z německého Kartoffelfestu. Nakonec se podařilo zapojit školy a polovinu vesnic. Hodnotím to kladně, program byl naplněn a stánky vyprodané,“ pochaloval si Josef Fiala ze spolupořádajícího sdružení Naše Krásnodvorsko.  Spokojená byla také další organizátorka Michaela Hofmanová ze sdružení  Gratia loci. „Celý den bylo plné nádvoří, lidem se to líbilo a stánkaři vědí, že příště musejí napéci více. Rádi bychom za rok pokračovali, ale ještě uvidíme v jakém duchu,“ smála se kastelánka na mateřské odvolené. A kdo vyhrál klání o nejlepší dobrůtku? V záplavě závinů, buchet a zákusků porota pod vedením krásnodvorského starosty Františka Kuny vybrala slaný koláč od SOŠ a SOU Podbořany. Zato návštěvníci raději sladké. Nejvíce jim chutnala roláda upečená Janou Vychytilovou z Krásného Dvora.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video