Podbořanskou pamětihodnost navždy zaplní směs vody a popílku

Jan Vnouček 2011-10-07 00:00:00

Podbořany – Historické chodby pod městem Podbořany definitivně vezmou za své. Rozhodla o tom většina podbořanských zastupitelů, která se obávala pokračování sesedání půdy pod nemovitostmi a dalších finančních nákladů spojených s jejich rekonstrukcí a provozem. Svým hlasováním naopak rozesmutnili milovníky historie, kteří plánovali, že zpřístupnění podzemních prostor přiláká veřejnost a turisty. Likvidace bývalých důlních děl zajistí státní podnik Palivový kombinát a radnici nebude stát ani korunu. Sanaci bývalých důlních děl totiž ze zákona zajišťuje a hradí stát.

Otázka, o níž zvolení zástupci hlasovali, přitom nezněla, zda je zachovat kompletně. Turistické využití měl mít  pouze krátký nejbezpečnější úsek za muzeem, tzv. objekt č. III o délce asi 40 m, jehož rekonstrukce by přišla na 700 tisíc Kč. Tuto myšlenku zastávali hlavně starosta s místostarostou, ale nakonec zůstali v menšině. Nerozhodné přesvědčilo hlavně vystoupení Romana Hodka. „Ta chodba vede pod rodinnými domky, zasypejme ji. Neberme si danajský dar,“ vyzval a strhl i ostatní. „Já jsem se přikláněl, aby aspoň tenhle kousek zůstal zachován pro budoucí generace, ale zastupitelé měli jiný názor. Vzali, že ing, Hodek ví, o čem mluví, protože dělal dříve na městě šéfa investic a těmi chodbami se zabýval. Proto nechtěli riskovat další případné problémy, které bychom už museli zaplatit my,“ uvedl Honzl.
Tunely pod městem jsou všechny zmapovány a až bude hotový projekt, Palivový kombinát s. p. vyvrtá sondy a zaplaví je směsí vody a popílku. Vzniklá hmota po zatuhnutí zabrání dalšímu sesedání půdy.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video