Rozhovor s novým tajemníkem Městského úřadu v Žatci Petrem Vajdou

Veronika Salášková 2011-10-14 00:12:00

Městský úřad v Žatci má od 16. září nového tajemníka. Stal se jím Petr Vajda, který až dosud vedl odbor vnitřních věcí. Ve funkci vystřídal tajemnici Moniku Spáčilovou. Nového tajemníka jsme se zeptali na několik otázek o něm, funkci tajemníka a práci žateckého městského úřadu a zde Vám s ním přinášíme rozhovor.

Povězte čtenářům něco o sobě. Pocházíte ze Žatce? Kde jste studoval? Čemu jste se věnoval před prací pro Městský úřad v Žatci?
Je mi 38 let, jsem ženatý a mám dvě děti (dcera Štěpánka – 13 let, syn Vratislav – 5 let). Nejsem žateckým rodákem, do Žatce jsem se přistěhoval z Prahy. V Žatci bydlím 7 let. Vystudoval jsem střední a vysokou školu hotelovou (bakalářské studium) a následně jsem vystudoval obor veřejné finance (magisterské studium). Než jsem nastoupil na Městský úřad Žatec, tak jsem pracoval ve státní sféře a specializoval jsem se na finanční správu.
Jak dlouho pracujete na Městském úřadu v Žatci a v jakých funkcích?
Na Městském úřadu v Žatci pracuji necelé čtyři roky. Po celou dobu jsem pracoval ve funkci  vedoucího odboru vnitřních věcí.
Proč jste se rozhodl přihlásit se do výběrového řízení na tajemníka?
Do výběrového řízení na obsazení funkce vedoucího úřadu – tajemníka MěÚ Žatec jsem se rozhodl z několika důvodů. Prvním důvodem byla samozřejmě změna pozice a kariérní růst, a mezi další důvody patřila například značná podpora úředníků z našeho úřadu. Předchozí tajemnici úřadu jsem v souladu s vnitřními předpisy zastupoval, a tak se domnívám, že velké množství úkolů jsem znal již před jmenováním do funkce tajemníka. Samozřejmě že důvěra rady a vedení města je pro mne velmi důležitá a jsem za ní skutečně rád.
Mohl byste našim čtenářům přiblížit funkci tajemníka městského úřadu, co vlastně dělá, čím se zabývá, jaké má úkoly?
Pracovní povinnosti všech úředníků jsou vymezeny v Organizačním řádu Městského úřadu Žatec a následně v jejich pracovních náplních.  Je nadřízen vedoucím jednotlivých odborů, kontroluje činnost všech zaměstnanců zařazených do úřadu a organizačních složek města. Plní úkoly zaměstnavatele podle zvláštních předpisů. Tajemník má mnoho dalších svých pracovních povinností, např. se zúčastňuje jednání rady a zastupitelstva města a to s hlasem poradním.
Jaké hlavní cíle si Vy dáváte v nové funkci?
Největším mým cílem a snem je bezproblémový chod úřadu, udržovat velmi dobré vztahy s občany a občanům vycházet vstříc. Svou vizi fungování úřadu jsem představil ve výběrovém řízení a podle této vize určitě budu pracovat. Přál bych si, aby občané našeho města byli se službami městského úřadu spokojeni a aby se k nám rádi vraceli. Vždyť jsme tu přeci zejména pro ně.
Jak podle Vás funguje chod Městského úřadu? Máte např. nějaké plány a návrhy na jeho vylepšení?
Chod úřadu je nastaven určitým způsobem, ale mám však některé věci, které bych chtěl změnit. Tyto záležitosti jsem prezentoval při výběrovém řízení a určitě nebyly postaveny jako kritika předchozí tajemnice úřadu. Některé věci vidím jinak a budu se snažit je změnit. Jedná se například o sloučení některých odborů, styl oblékání a chování úředníků, vytíženost jednotlivých funkcí a pozic (vnitřní a popř. vnější personální audit). Také si myslím, že je nutné město lépe prezentovat a to zvlášť, když máme na úřadě zaměstnance, jehož koníčkem je fotografování a je v této oblasti určitě hodnocen výborně. Rovněž bych chtěl zmínit zavedení benefitního programu pro zaměstnance.
Není tajemstvím, že odcházející tajemnice Monika Spáčilová byla do funkce dosazena bývalým vedením města. Nebojíte se, že pokud se po dalších komunálních volbách změní obsazení na radnici, potká Vás stejný osud?
Samozřejmě stát se může cokoliv, ale v této době nad touto otázkou zatím nepřemýšlím. Spíše se snažím pracovat tak, aby bylo za mnou vidět kus opravdové práce a to bez rozdílu, zda ohlédnutí bude již za tři roky nebo třeba za deset let.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video