Žatec se rozhodl stát Městem bez drog

Markéta Chalupová 2017-07-04 01:51:00

Žatec (mch) Trasa 15. ročníku Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog letos vedla přes 38 měst Čech a Moravy, jedním z nich byl i Žatec, odkud cyklisté vyjeli ve středu 21. června v 9 hodin z náměstí Svobody. Akce byla spojená s přednáškou o drogách nejen pro žáky základních škol, kterých však byla na místě většina a konala se k příležitosti Mezinárodního dne proti zneužití drog, který připadá na 26. červen.

Účastníci Cyklo-běhu za Českou republiku bez dog vyjížděli z centra Žatce ve středu ráno směrem na Rakovník, Beroun a Rokycany. Celkem za deset dní navštíví 38 měst a najedou tisíc dvě stě padesát kilometrů. Kromě jízdy na kole, uspořádali na náměstí Svobody zhruba hodinovou přednášku a rozdávali příchozím i náhodným chodcům informační letáky a brožury. Akci provázely i besedy se studenty středních škol o rizicích, která užívání drog obnáší. Prevence v našem regionu je velmi důležitá. V počtu lidí závislých na omamných a psychotropních látkách je v rámci celé republiky Ústecký kraj druhý, hned za Prahou.
„Během deseti dnů oslovíme přibližně osm tisíc dětí a mladých lidí, kterým zodpovíme jejich otázky a seznámíme je s problematikou drog, snažíme se mezi nimi šířit osvětu. Těší nás, že zhruba dvanáct procent změní po našich přednáškách svůj názor na drogy, je to přibližně 960 dětí, které se, pokud ještě nebyly zcela rozhodnuté, nad problémem zamyslí. Kromě informací ohledně drog, prezentujeme ve městech i Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, který funguje výhradně bez použití náhražkových drog. Spousta lidí to netuší, ale i náhražkové „legální“ drogy škodí organismu, tento program vidíme jako jednu z cest do budoucna. Úspěšně již funguje v mnoha zemích západní Evropy. Bohužel, často nám volají rodiče dětí závislých na drogách, že by chtěli své dítě takto léčit, v České republice však ještě nikde zařízení, které by používalo tuto metodu, neexistuje. Nejbližší je až v Německu,“ řekl za organizátory Pavel Mudra z občanského sdružení Řekni ne drogám – řekni ano životu.
„Dcera se vyléčila z drogové závislosti, drogy začala užívat už ve dvanácti letech. Cesta drog je těžká, ničí celou rodinu a bohužel často je to démon, který se bere celý život,“ popisuje důvod, proč se Cyklo-běhu účastní jedna z přítomných cyklistek, paní Iveta.
Mládež si díky celé akci uvědomila, že ani marihuana není bez rizik. Svědčí o tom i odpovědi přítomných školáků. „Dozvěděl jsem se dost nových věcí, zarazila mě hlavně informace o marihuaně a THC, že je to vlastně jed,“ sdílí své dojmy čtrnáctiletý Jan. „Nikoho, kdo bere drogy neznám, aspoň myslím. Zaujaly mě hlavně informace o marihuaně, nevěděla jsem, že je tak nebezpečná,“ zamýšlí se patnáctiletá Katka.
K myšlence a poselství Cyklo-běhu se tedy přihlásil i Žatec, starostka a senátorka Zdeňka Hamousová podepsala list, že se naše město rozhodlo stát „Městem bez drog“. Organizátoři po ukončení akce předají list parlamentu a senátu České republiky, chtějí tím poslance a senátory přimět ke zlepšení prevence a větší informovanosti mladých lidí, protože právě ti jsou nejvíce ohroženou skupinou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video