Galerie Benedikta Rejta znovu otevírá

Lucie Steklá 2017-07-26 08:27:00

Louny (lus, gbr) Tento čtvrtek, 27. července, bude v Lounech znovu otevřena Galerie Benedikta Rejta. Návštěvníkům po třech letech nabídne možnost nahlédnutí do ojedinělých prostor. Přítomné uvítá také reinstalace pamětní síně Emila Filly v Peruci. K tomu se vedení lounské galerie zavázalo loni 1. srpna, kdy byla pamětní síň v Peruci uzavřena.

Otevření po třech letech
Galerie Benedikta Rejta byla uzavřena v dubnu roku 2014 z vážných havarijních důvodů. Pro odstranění havárie lounského objektu podniklo vedení galerie během posledních let několik kroků.  Provedena byla oprava kotelny a ústředního vytápění, vnitřního vodovodu a kanalizace. „Díky tomu bylo možné zpřístupnit přízemí Galerie Benedikta Rejta v Lounech pro reinstalaci Fillovy pamětní síně, k čemuž se galerie zavázala v souvislosti s jejím uzavřením,“ uvedla za galerii Zuzana Nováčková s tím, že do doby opětovného převzetí pamětní síně, stanoveného na červen roku 2018, bude expozice Emila Filly otevřena v Lounech.
Návštěvníkům nabídne Emila Fillu
Současná výstava prací Emila Filly se nachází v přízemí galerie. Rozšířena bude i do dalšího podlaží, a to ihned po uvedení tohoto prostoru do původního stavu po provádění výše zmíněných oprav. Vedení galerie doufá, že se toto podlaží podaří zpřístupnit do konce roku. „Další opravy a nutné transporty sbírek bude od 1. ledna 2018 zajišťovat nové vedení galerie,“ dodala.
Pamětní síň v Peruci byla slavnostně znovuotevřena v květnu 2015. Zanedlouho po otevření Pamětní síně v roce 2015 byl perucký zámek prodán soukromé majitelce Dominice Matušové, která započala celkovou rekonstrukci. Plánované opravy zahrnovaly i prostory Pamětní síně, která tak musela být opět uzavřena a nová instalace demontována. Jižní křídlo zámku nadále zůstává ve správě Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která je zde oprávněná z věcného břemene. Po dokončení rekonstrukce zámku, které se předpokládá k 30. červnu příštího roku, obnoví galerie expozici složenou z odkazu Emila Filly, který má ve své správě a za jehož prezentaci odborně a eticky odpovídá.
Pozdní tvorba Emila Filly, která vznikala v kraji Českého středohoří mezi lety 1947 – 1953, patří podle přání umělce na Peruc. Nově instalovaná výstava proto naznačuje charakteristické zámecké dělení prostor a přidává jak obrazy středohorských krajin, tak i několik vzácných uměleckých děl, která Filla zakoupil do své osobní sbírky a jimiž se i na Peruci obklopoval a inspiroval. V galerii, jež svými přísnými normami splňuje podmínky vystavení křehkých sbírkových předmětů, tak mohou návštěvníci srovnat originální čínské svitky a tzv. svitky Fillovy. Jedná se o Fillův soubor tematicky vycházející z moravských a slovenských lidových písní, ovšem formálně nápadně poučený tradičním čínským uměním. Této blízkosti odpovídá i prezentace obrazů pracující například s hedvábnými svitkovými podklady. Čínským uměním se Filla dlouhodobě zabýval.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video