Míchat, míchat, míchat. Jinak se barman profíkem nestane

Veronika Salášková 2011-10-18 00:00:00

Žatec – Základním barmanským dovednostem se v minulém týdnu učili žáci SOU a SOŠ, SČMSD, Žatec, s.r.o. Od pondělí do pátku na jejich škole probíhal barmanský kurz. Dopoledne bylo vždy zaměřeno na výuku a vysvětlení teoretických znalostí, odpoledne pak byla ve znamení čisté barové praxe. Do kurzu se přihlásilo dvacet žáků z prvních a druhých ročníků různých studijních oborů – kuchař, číšník i hoteltour.. Pod vedením  Martina Smolného, vicemistra světa v míchání koktejlů z roku 2002, se studenti teoreticky naučili jak namíchat asi padesát koktejlů, přibližně dvacet si jich prakticky zkusili. Někteří se plánují barmanskému umění věnovat i dále, jiní si ho pouze vyzkoušeli, aby se naučili něco nové a získali zkušenosti.

Kurz se na škole koná každý rok a je pro žáky dobrovolný, patří mezi nimi k asi nejoblíbenějšímu z nabízených kurzu. Řada žáků ráda využije této možnosti naučit se něco nového a získat certifikát od České barmanské asociace, který je zároveň mezinárodně uznávaný a může žákům později pomoci při hledání uplatnění. Nezíská ho ale automaticky každý, kdo se přihlásí. V pátek na účastníky kurzu čekal nejprve písemný test z teoretických znalostí a poté praktická část. Při ní si každý vylosoval drink a pak měl za úkol provést jeho kompletní přípravu. Když prošli, získali certifikát  a stali se pomocnými barmany, protože teprve sama praxe a stovky umíchaných koktejlů je vyškolí na profesionály.
Později na tento kurz mohou zájemci navázat například flairovými kurzy a kurzy molekulární mixologie, v nichž se připravují například kouřící nápoje, nebo dokonce drinky v podobě zmrzliny či cukrové vaty. Případně mohou v těchto disciplínách také reprezentovat na soutěžích barvy své školy.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video