Heligonkáři z Podbořanska přišli o pořádnou husí kůži

Jan Vnouček 2011-10-18 00:00:00

Vroutek – Málokterá kulturní akce na Podbořansku má tak bohatou tradici jako Setkání heligonkářů.  V sobotu proběhl ve Vroutku již 27. ročník této hudební akce a zcela zaplnil tamní kulturní dům. Festivalu dobré nálady a hezkých písniček se zúčastnilo dvacet soutěžících a několik nesoutěžních souborů. Bohužel ani jeden z nich nezastupoval Podbořansko.

Nejprve se se mikrofonu a nástrojů chopila pětičlenná Liberecká heligonka, která přítomné rozezpívala a naladila na tu správnou notu. Po nich už v soutěžní sekci vystoupil Milan Bláha z Plzně. „Jste bezvadní lidi, proto sem tak rádi jezdíme. Takže jdeme na to a zpívejte s námi,“ nemusel dvakrát vyzývat publikum a jeho Dolina, dolina se rozezněla sálem.
Přátelské klání nakonec s výraznou převahou vyhrál Aleš Rusňák, druhý byl Bohuslav Šlehofer, třetí Martin Smetana a čtvrtý skončil nejmladší účastník, teprve 16ti letý Pavel Oberleutner. Nejstarší hudebnicí byla 72letá Ludmila Koucká. Vítěz hraje teprve tři roky, na soutěži ve Vroutku byl poprvé a hned z 65 možných hlasů od poroty získal 38. „Každý rok se snažíme nachytat nové hráče z celé republiky. Pomáháme tak i předávání si písniček. Hodně heliginkářů nám za ta léta umřelo, ale stále se drží dost mladých. Jen škoda, že tu letos není nikdo z místních. Jezdívali z Petrohradu, Blatna, Lubence i Kryr,“ posteskla si trochu hlavní pořadatelka Libuše Moravčíková, která u festivalu stojí od jeho počátků. „S nápadem tehdy přišel člen SKZ pan Pavel Dubec, který podobnou akci viděl v Dobrušce. Tak jsme ji udělali i u nás,“ vzpomíná. I po těch letech jí starosti spojené s organizací stále stojí za to. „Když se na konci hraje a zpívá Ta naše písnička česká, mám vždycky husí kůži jak pralinky,“ vyznává se.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video