Upoutávky na Žatecké noviny č. 34, které vycházejí v úterý 29. srpna 2017

Redakce 2017-08-28 14:15:00

Názorové kotrmelce městské rady Kamarád – LORM zůstává bez ředitele Žatec (mch) Podivné hlasování mají za sebou členové žatecké městské rady. Ti nejprve jako členové výběrové komise vybrali novou ředitelku příspěvkové organizace města Kamarád – LORM, ale následné usnesení, které mělo vítěznou Ivu Vildovou do funkce jmenovat, už nepřijali. To překvapilo jak samotnou Ivu Vildovou, tak i starostku města Zdeňku Hamousovou.

noc-steknik-nahledHradozámecká noc opět rozzářila Stekník
Stekník (jz)Také letos se zámek Stekník zapojil do Hradozámecké noci, projektu Národního památkového ústavu, a to netradičními večerními a nočními hranými prohlídkami v zámeckých interiérech napříč staletími historií zámku.

ryby-nahledČištění rybníka v Radíčevsi začalo výlovem ryb
Radíčeves (tz) Výlovem ryb začalo čištění rybníka v Radíčevsi u Žatce. Vylovené kapry, líny či karase rybáři přesunuli do Ohře. Ochránci přírody v Radíčevsi dohlíželi i na záchranu vzácných rostlin a žab. Prázdný rybník se nyní začne odbahňovat.

chmelnicka-nahledZa třídění odpadu o Dočesné získáte odměny
Žatec (tz, mch) Dočesná v Žatci se může již poosmé pochlubit certifikací “Čistý festival“. Návštěvníkům budou v celém areálu k dispozici koše na tříděný odpad. Kromě toho mohou ve speciálním stánku s názvem Čistý festival třídit odpady za odměny. Například za dvacet prázdných plastových kelímků získají pivo zdarma.

Velký požár v Milčevsi
Milčeves (mch) Dramatická noc v Milčevsi. Přivolaní hasiči museli rozebrat střechu hořící budovy a zajistit odpojení elektrického proudu v celé obci.
Sedm hasičských jednotek vyjelo ve čtvrtek 24. srpna krátce po druhé hodině ranní k požáru budovy v Milčevsi. Při jejich příjezdu však již byla celá střecha v plamenech. Hasiči jí proto museli rozebrat a také přivolat technika elektrorozvodných závodů, protože vedle domu zasaženého požárem je vedení vysokého napětí. Celá obec tak zůstala po dobu zásahu bez proudu.

Základní škola pořídila nový konvektomat
Žatec (mch) Základní škola Petra Bezruče pořídila do školní jídelny nový konvektomat na přípravu jídel. Rada města Žatce na svém zasedání, které se konalo 10. července, projednala žádost ředitelky školy Zděnky Pejšové a souhlasila s uvolněním částky 363 tisíc korun na jeho pořízení a montáž. Ve školní jídelně na ZŠ Petra Bezruče se stravují nejen žáci této školy, ale na obědy tam docházejí i děti ze školy na náměstí 28. října. V konvektomatu lze připravit desítky jídel najednou a kuchařky díky tomu ušetří čas i významnou část finančních nákladů.

Symbol žateckých Dočesných
Na hlavním náměstí v Žatci je i starobylá radnice, která je ověnčena dávnými dějinami a bohatou historií žateckého chmelařství. Kdysi v přízemí radniční budovy byla moderní terasa, zvaná květinová. V ní se také mimo jiné scházeli žatečtí velkoobchodníci s chmelem, kdy se dohodli, za jakou cenu budou vykupovat chmel od pěstitelů.

Domov „Bez zámků“ má v plánu pro klienty zřídit chráněné bydlení
Tuchořice (mch) Tuchořický Domov „Bez zámků“ plánuje rozšířit nabídku služeb o chráněné bydlení. První byt pro dva klienty by měl být k dispozici od 1. ledna 2018.
Domov „Bez zámků, který poskytuje bydlení a služby osobám se zdravotním postižením, má v plánu od 1. ledna příštího roku nabídnout svým dvěma klientům možnost chráněného bydlení. Klienti by bydleli samostatně v bytě 2+1, případně 2+KK. O své bydlení by se museli sami, pod dozorem zaměstnanců Domova, starat a případně i sami docházet do práce. „Naši zaměstnanci budou za klienty pravidelně docházet a pomáhat jim s péčí o domácnost,“ přibližuje, jak bude chráněné bydlení fungovat ředitel Domova Martin Nuhlíček a dodává: „Již máme vytipované dva vhodné klienty, kterým bychom tuto službu rádi poskytli. Postupně máme v plánu chráněné bydlení rozšířit až na deset osob. Jednalo by se nejprve o klienty našeho Domova s nízkou mírou podpory. Postupně by však tato služba mohla být nabízena i dalším zájemcům z okolí.“

Chmel a oslavy sklizně patří k Žatci již přes sedm století
Letos na návštěvníky Dočesné čeká i několik novinek
Žatec (utz, mch) Konec letních prázdnin se neúprosně blíží a s ním také tradiční oslavy chmele, tedy Žatecká Dočesná. Novodobá historie Dočesné se počítá od roku 1957 a letošní ročník je tedy 60. jubilejní. Ovšem samotná historie oslav chmele v žatecké oblasti je mnohem straší.
Pěstování chmele v Žatci a jeho okolí má více než sedmisetletou tradici, jeho hlavní rozvoj nastal za vlády Karla IV. a již tenkrát se zakončení sklizně oslavovalo. Počátky Dočesné je tedy třeba hledat ve středověku ve spojitosti s žateckým vinařským cechem, který pěstoval víno i chmel a tradičně slavil vinobraní a konec chmelové sezóny.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video