Upoutávky na Region Podbořanska č. 34, který vychází ve čtvrtek 31. srpna 2017

Redakce 2017-08-30 09:24:00

  Nejlepší školní oběd v České republice vaří v Petrohradě Praha, Petrohrad (mb, až) Dvě kuchařky v červených čepcích, Dana Ďopanová a Lenka Bláhová, se sklánějí nad talíři a finišují s prezentací hovězích závitků s řapíkatým celerem a mrkví. Kromě závitků připravily také jarní polévku s brambory a tvarohový dezert s borůvkami bez mouky. V tu chvíli ještě netuší, že jejich menu bude vítězné. Zdraví na talíři, které chutná, takové bylo téma letošního již osmého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd. Ve finále soutěže, které se uskutečnilo 24. srpna v Makro Akademii v pražských Stodůlkách, bojovalo 10 týmů z celé České republiky. Zvítězil kuchařský tým Základní a mateřské školy Petrohrad, Černčice. Stříbro si odnesla jídelna ZŠ Žitomírská Český Brod, na 3. místě jsou kuchařky ze ZŠ Mánesova Otrokovice.    

Jsem nevinná, říká ředitelka mateřské školy
Státní zástupkyně ji obžalovala ze zpronevěry
Podbořany, Louny (caj) Za zpronevěru ve výši jeden milion tři sta třicet dva tisíc obžalovala státní zástupkyně bývalou ředitelku Mateřské školy Bratří Čapků v Podbořanech. Případ nyní začal projednávat Okresní soud v Lounech. Obžalované hrozí podle trestního zákoníku odnětí svobody od dvou do osmi let. Ona sama tvrdí, že je nevinná.
Podle obžaloby měla Michaela Beranová (49) od začátku roku 2013 do roku 2016 z kasy mateřské školy úmyslně odčerpat finanční prostředky z pokladny na základě fiktivních dokladů a vkládat fiktivní doklady jako fyzická osoba samostatně výdělečně činná. Škoda se podle znaleckého posudku měla vyšplhat na částku 1 332 047 korun.

rfch-nahledFestival lákal a pomáhal
Tisíce návštěvníků dorazily 25. – 26. srpna do Vroutku na Rock for Churchill. Myslivna se proměnila v malé velké město, s obrovským stanovým městečkem, parkovištěm, vlastním bankomatem, desítkami stánků, butiků, hospůdek, tanečním šapitó a pláží. Hlavní byla hudba, ale také se pomáhalo. Na oranžových kolech Nadace ČEZ se povedlo vybrat 50 632 Kč pro Základní a Mateřskou školu ve Vroutku a 51 388 Kč pro Domov pro seniory Vroutek.

Beseda v muzeu
Podbořany (až) Mučení vězňů, žen a dětí, masové vraždy, znásilňování, rabování. To bylo léto 1945. Krvavé léto 1945. Poválečné násilí v českých zemích. To je název knihy Jiřího Padevěta, kterého spolek Budíček pozval na besedu do podbořanského muzea (Dukelská 1). Na setkání s autorem nové knihy zve všechny v pondělí 4. září od 16 hodin. Krvavé období prvních poválečných měsíců je zatlačeno hluboko do společného podvědomí českého národa a je zároveň tématem, které rozděluje společnost i sedmdesát let poté. Nezapomíná se však na ty, kterých se události tehdejších dnů nejvíce týkají? Přijďte si pohovořit osobně s autorem knihy, volně navazující na jeho předchozí knihu Krvavé finále. Jaro 1945 v českých zemích.

nepomysl-300-nahledNepomyšl slavila třísté výročí
Kouzelník s klaunkou, obklopení houfem dětí, patřili mezi účinkující na vydařené oslavě třístého výročí udělení císařských práv Nepomyšli. Na tamním fotbalovém hřišti poslední srpnovou sobotu vystoupili také Děda Mládek Illegal Band, Karel Kahovec, Milan Peroutka, siláci a další. Pro děti byly připraveny kolotoče, pro dospělé bohaté občerstvení, pobavit se přišlo několik set lidí.

Bertík se proměnil v království
Stateční rytíři, princezny a královny, vlastní erby a vlajka, meče a luky, koně, alchymisté, královská hostina i bojová výprava. Takový byl historicky první příměstský tábor volnočasového centra Bertík v Kryrech, který proběhl od 14. do 18. srpna. „Skvělý týden. Děkujeme lidičkám, co to měli na starosti. Perfektní program na každý den. Děcka byla nadšena (a u malého je to co říct!). Parádní program,“ děkovali vedoucím tábora rodiče, kteří jim svěřili své ratolesti. Během týdne se táborníci vypravili na Schillerovu rozhlednu, petrohradskou zříceninu, do lesa, užili si hry a pokusy v Bertíku a na hřišti, na závěr se vyřádili na trampolíně, projeli se v bugině a nakonec odměněni medailemi, diplomy a dárečky přespali v Bertíku. „Byl to skvělý týden, děti byly úžasné a moc děkujeme všem zúčastněným!” vzkázali vedoucí tábora.

V Siřemi mají piano na návsi
Siřem (až) Piano na návsi? Proč ne. Od soboty 19. srpna jedno takové stojí v malé cihlové přístavbě domku na návsi v Siřemi. Pianino tam osobně dovezl Vlastislav Starek z Prahy jako dar tamním obyvatelům a všem milovníkům umění a hudby, kteří zavítají do Siřemi.

kryry-hlavni-u-hrbitova-rek-vodovodu-nahledVymění přes 45 let starý vodovod
Kryry (jh) Severočeská vodárenská společnost (SVS) zahajuje na Podbořansku další plánovanou investiční akci letošního roku – rekonstrukci dožilého vodovodu v Kryrech, v Hlavní ulici u hřbitova.
Ocelový vodovod vnitřního průměru 80 mm v této lokalitě pochází z roku 1971. Je ve špatném technickém stavu, dožilý a poruchový. Řad je veden převážně v zeleném pásu a zčásti v asfaltobetonové komunikaci a betonovém chodníku v hloubce do dvou metrů. Jde o pozemky soukromých vlastníků a komunikace města a SÚS Ústeckého kraje. „Z letošní částky na investice 1,31 miliardy korun dáváme přes 1,12 miliardy korun na obnovu vodohospodářského majetku společnosti. V rámci naší zahájené investiční akce v Kryrech vyměníme úsek dožilého vodovodu v celkové délce téměř 444 metrů,“ říká Bronislav Špičák, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti.
V rámci investiční akce SVS bude provedena rekonstrukce řadu v celkové délce 443,7 metrů. Pro rekonstrukci úseku v otevřeném výkopu bude použito bezmála 70 metrů potrubí z vysokohustotního polyetylénu průměru 90 mm a pro výměnu bezvýkopovou metodou – řízeným podvrtem – se použije přes 374 metrů potrubí téhož profilu. Součástí stavby je přepojení sedmi domovních vodovodních přípojek na trase a napojení na navazující řady. Závěrem dojde k obnově povrchu v rozsahu dotčeném stavbou.

Opravují smuteční síň
V Kryrech se opravuje smuteční síň, v minulých dnech proběhla výměna dveří, které byly nahrazeny novými – moderními plastovými. Práce provádí firma z Čisté u Rakovníka. Město Kryry jí za to zaplatí zhruba 40 tisíc korun. V plánu je i výměna oken.

Starosta Kryr oslavil 65. narozeniny
Kryry, Kolešov Ve stejný den, tedy 18. srpna, jako se narodili například básník a novinář Václav Bolemír Nebeský, rakouský císař a český a uherský král, dále král lom-bardský a benátský, dalmátský, chorvatský, slavonský a markrabě moravský František Josef I., stejně jako se narodil běžec na lyžích Lukáš Bauer nebo sportovní komentátor Robert Záruba, ve stejný den, jako se narodil režisér Roman Polanski nebo herec Robert Redford, ve stejný den a dokonce i rok, tedy 18. srpna 1952, jako se narodil hlavní představitel dnes již kultovních snímků Hříšný tanec nebo Duch Patrick Swayze, přišel na svět také Miroslav Brda, starosta města Kryry a předseda starostů regionu ve Svazku obcí Podbořansko.

Nezaměstnanost v červenci stoupla, práci nemají dva tisíce žen. Nejvíce pracujících má Blatno
Louny, Podbořany (lus, až) Republiková nezaměstnanost v červenci po předchozím pětiměsíčním poklesu vzrostla na 4,1 procenta z červnových čtyř procent. Práci v současné době nemá 303 tisíce lidí. Netýká se to ale Ústeckého kraje, kde v červenci počet uchazečů o zaměstnání klesl o půl procenta a práci tam hledá 36,5 tisíce lidí.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video