VOLBY 2017 – náš seriál (1. díl) ODS

Redakce 2017-09-17 10:25:00

Za několik málo týdnů staneme, alespoň většina z nás, ve volebních místnostech. Politika funguje totiž tak, že čas od času voliči dají dohromady jakýsi dav lidí – svých zastupitelů, poslanců. To je demokracie.

Většinou své zástupce vybíráme však jen na základě dojmů, nikoli vědomostí. Vybíráme a svůj hlas dáváme často lidem, které neznáme (a to ani jménem), jejichž názory a mínění jsou skryta za prohlášeními a sliby té či oné strany, hnutí nebo politického uskupení. A mnohdy neznáme ani je.
Naše redakce tak oslovila v Ústeckém kraji několik politických subjektů, které se ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky budou v říjnu o vaši přízeň ucházet. Jejich lídrům položila několik otázek.
S odpověďmi na ně vás v několika příštích týdnech chceme seznámit.

 

logo-of-ods-2015-svg-nahledOBČANSKÁ DEMOKRATICKÁ STRANA
Občanská demokratická strana (ODS) je česká liberálně konzervativní pravicová strana, vládní v letech 1992 – 1996, 1996 – 1997, potřetí od podzimu 2006 do jara 2009 a opět od července 2010 do července 2013 jako nejsilnější koaliční partner v kabinetu Petra Nečase.
Strana se profiluje jako konzervativní a ekonomicky liberální na domácí scéně a euroskeptická na scéně evropské. ODS je společně s britskými Konzervativci a polskou Právo a Spravedlnost jednou ze zakládajících stran třetí největší evropské skupiny Evropští konzervativci a reformisté. Hlavními hesly programu strany jsou nízké daně, zdravé veřejné finance, nezadlužená budoucnost, podpora rodin s dětmi a sociálně potřebnými, adresný sociální systém, snižování byrokracie, uvolnění podnikání, bezpečný stát a transatlantická vazba.
KAREL KREJZA (lídr Občanské demokratické strany Ústeckého kraje)
Můžete se, prosím, stručně představit?
Jmenuji se Karel Krejza, vystudoval jsem obor teoretická jaderná fyzika. Pracuju jako místostarosta Litoměřic a v politice jsem jedenáct let. Jsem ženatý, mám dceru a syna. Asi jako každý rád cestuji a čtu. Dost jsem se věnoval sportu, na vysoké škole jsem byl několikanásobným mistrem republiky v judu.
Zkuste prosím říci, proč jít vůbec volit – a proč právě Vás?
Odpovědnost za svět leží na každém z nás. Prostě se musíme starat o všechno, co se nás týká. Například jakou máme vládu, zákony, poslance – na ty jsme totiž delegovali pravomoci k tzv. věcem veřejným. Ti, kteří k volbám nejdou, nechají na těch, kteří k nim jdou, aby o nich rozhodovali. Já tvrdím, že každý má o svět, ve kterém chce žít, usilovat. A já jako politik voličům nabízím méně zasahování státu, nižší daně, právo na vlastní obranu, obranu své rodiny i své vlasti. Kromě toho méně evropské byrokracie, odmítám EET a budu usilovat o konec socialistické likvidace schopných, talentovaných a aktivních.
Parlamentní volby 2017 jsou považovány za přelomové. Souhlasíte s tím názorem? A jestli ano, potom proč?
Reálně hrozí návrat komunistické vlády společně s populistickým hnutím ANO.
Zisk kolika poslaneckých křesel pro Vaši stranu byste Vy osobně považoval za úspěch?
Musíme výrazně posílit proti dnešním šestnácti poslancům. Naše preference stoupají, je vidět, že očista, kterou jsme prošli, přináší výsledky. V tom máme velkou výhodu proti ostatním tzv. zavedeným stranám. Jdeme do voleb s čistým štítem. Věřím, že počet poslanců minimálně zdvojnásobíme.
Jakými tématy chcete oslovit voliče konkrétně v Ústeckém kraji?
Občané Litoměřic patří mezi nejspokojenější v celé zemi. Chci, aby se spokojeně a bezpečně cítili také občané celého Ústeckého kraje. Ten potřebuje investice do ochrany životního prostředí a dopravní infrastruktury, aby dokázal plně využít turistického potenciálu. Potřebuje též více investic do vědy, výzkumu a vzdělávání, abychom nebyli jen levnou montovnou a zvedl se tak příjem domácností.
I když vím, že se politici před volbami vyhýbají této otázce jako čert kříži: jaká povolební koalice je pro Vás přijatelná, jaká nikoli?
Nepřijatelná je KSČM ve vládě a nemožnou vidím koalici s hnutím ANO. KSČM se nezbavila svého způsobu myšlení, nejradši by nás opět vehnala do područí Ruska a Hnutí ANO je velmi šikovně ovládaný nástroj k získání moci. Nenasazuju Andreji Babišovi psí hlavu – jen vidím, že své hnutí řídí cukrem a bičem. Cukr je vize postů, bič jsou tresty, když se mu někdo vzepře. Je to takový sultanát. Všichni odezírají ze rtů a snaží se monarchovi vyhovět. To může fungovat, když jeho hnutí jde nahoru, v případě jakékoliv krize se jeho lidé rozutečou, protože je nedrží žádná společná myšlenka. Nevidím tam žádnou odpovědnost, jen touhu po moci. To je stručná odpověď na vaši otázku k povolební koalici. Kdybychom se měli bavit proč ano nebo proč ne s těmi ostatními, bylo by to na samostatný rozhovor.
I za tento mnohokrát děkuji.
Pavel Ďuran

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video