Klubík nabízí seznámení se vzděláváním Montessori

Lucie Steklá 2017-09-16 00:11:00

Od září příštího roku by mohla být v Lounech otevřena mateřská i základní škola zaměřená na vzdělání Montessori. Zájem o alternativní výchovně vzdělávací program, který postupuje dle zásad navržených lékařkou a pedagožkou italského původu Marií Montessori na počátku 20. století, mezi rodiči stoupá. Také v Lounech funguje klubík, který se Montessori vzdělání věnuje. „Věříme, že každé dítě je přirozeně zvídavé, má touhu poznávat svět kolem sebe a učit se. Do první třídy vstupují děti často s jiskřičkami v očích. Montessori pedagogika dokáže přirozeným způsobem dítě rozvíjet a přitom v něm neuhasí jeho vnitřní zápal. Chceme takový způsob výuky pro svoje děti. Naším cílem je vznik Montessori třídy při některé z běžných základních škol v Lounech či blízkém okolí,“ uvádějí členové klubíku. Jak a kde se v Lounech o Montessori výuce dozvědět více, jsme se zeptali Ivety Antonec, členky sdružení Společná cesta, pod nímž klubík funguje.

Představte nám krátce Společnou cestu.
Jsme skupina lidí, kteří mají rádi přírodu a zajímají se o vzdělávání svých dětí. Baví nás komunitně žít, sdílíme společná témata.
Kdy začal spolek Společná cesta fungovat?
Spolek jsem zakládala s přáteli na sklonku roku 2011 za úplně jiným účelem. Poté se mi narodil druhý syn a spolek dlouho spal. V roce 2015 jsem potkala lidi, které stejně jako mě oslovila pedagogika Montessori. Přišla jsem s nápadem Iniciativa Montessori do Loun. Za tímto účelem jsme předělali stanovy spolku a na počátku roku 2016 jsme začali aktivně usilovat o vznik Montessori třídy při některé z běžných základních škol v Lounech či blízkém okolí.
V současné době má Společná cesta kolik členů?
Máme deset členů. Je to taková kmenová základna. Ne všichni členové spolku chtějí Montessori a ne všichni, kteří chtějí Montessori, jsou našimi členy. S příznivci tohoto způsobu výuky jsme ve spojení. Přes klubík jsme napojeni na zhruba čtyřicítku rodičů.
Členy jsou maminky, které chtějí řešit věci, které je jako rodiče zajímají?
Nejen maminky. Mezi našimi členy je i muž, bezdětná mladá dívčina a jedna stará bába :D (jakože já).
Jedním z takových témat bylo Montessori vzdělávání?
Ano, ale ne výhradně.
V duchu tohoto vzdělávání se již nějaký čas scházíte v prostorách Klubovny Luna?
V lednu 2016 jsme dostali možnost setkávat se v prostorách Klubovny Luna. S nadšením jsme tuto možnost využili a tak vznikl klubík. Pro velký zájem rodičů jsme dokonce museli rozšířit provoz klubíku o jeden den. Rodiče přicházejí společně s dětmi a po úvodní elipse pracují samostatně s pomůckami, které jsou pro ně k dispozici.
Během roku jste se snažili o zavedení Montessori na některé z lounských škol. To se ale nepodařilo.
Aktivně jsme v tomto směru začali podnikat kroky počátkem roku 2016, kdy se uskutečnila úvodní přednáška s besedou. Je to tedy bezmála dva roky. Snaha o státní variantu školy je zpravidla ta delší a složitější cesta. Nedá se mluvit o zavedení. To je něco, co nejde zavést z venku. Zaměstnanci i vedení školy musí takový způsob výuky chtít, získat potřebné vzdělání a mít finanční prostředky na pomůcky a vybavení. Pořízení pomůcek i výcvik pedagoga je poměrně drahé. Jsou ale i odvážné školy, které začínaly jen s několika málo tisíci korunami a pomůcky pořizovaly postupně jako např. v Teplicích. V Hlučíně usilovali o vznik sedm let a na Kladně to bylo podobné. Dnes je tam snad nejznámější státní varianta školy tohoto typu v Čechách. Ačkoliv je pedagogika Montessori více než sto let stará, pro Louny je to něco nového. Tudíž to logicky může vyvolávat obavy. Po prvotních odmítavých reakcích, se nám podařilo, myslím, docela dobře vysvětlit, co a proč chceme. Takže bych odpověděla „Zatím se to nepodařilo…“
Nepřestávám věřit, že se to jednou podaří. Že najdeme odvážnou školu, která bude mít chuť do toho jít. Dobře fungující Montessori škola může znamenat velkou prestiž pro město. Za Montessori pedagogikou se lidé i stěhují.
Někteří rodiče své děti dovážejí za vzděláváním Montessori do Slaného. Je to zřejmě nejbližší místo, které tuto formu vzdělávání nabízí?
Ano, společně s Mostem jsou nejblíže takto zaměřené školy.
Právě tato instituce otevře další školu v Lounech. Jak to vítáte?
Jsme samozřejmě rádi. Mnozí rodiče již do Slaného své děti vozí, nejen pro ně se leccos v tomto ohledu usnadní. Vznik soukromé a státní varianty školy se nevylučuje. Třeba právě soukromá varianta inspiruje některou státní školu.
Spolupracujete s několika institucemi v Lounech. Jaké akce spolu s nimi pořádáte?
Hlavní spolupracující organizací je městská knihovna, která nám velkoryse umožnila využívat prostory Klubovny Luna, kde pořádáme každý čtvrtek a pátek Montessori klubík. Společně s nimi jsme přispěli do programu Montessori dílničkou např. na festivalu Bez zámků, který se každoročně koná v Tuchořicích.
Dále jsme přispěli do programu např. na Antikotli (hudební festival pořádaný spolkem Slunovrat), na Dobrodění, na Festivalu Bez zámků v Tuchořicích a na Výstavišti Louny. Společně se Semínkovnou a Lesním klubem jsme pořádali Den Země na Červeňáku. Snad jsem na nikoho nezapomněla.
Mají-li někteří rodiče zájem o Montessori vzdělávání, mohou se na váš klubík obrátit?
Určitě ano. Předem ale všem říkáme, že nejsme žádní odborníci na pedagogiku Montessori. Snažíme se pracovat v tomto duchu a využíváme na klubíku profesionální Montessori pomůcky. Samy se v pedagogice Montessori vzděláváme. V minulém roce jsme do Loun pozvali Montessori společnost ČR, která pro nás pořádala odborné kurzy.
Děkuji za rozhovor. Lucie Steklá

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video