Upoutávky na Region Podbořanska č. 38, který vychází ve středu 27. září 2017

Redakce 2017-09-27 11:04:00

Sportovci oslavili devadesát plus jeden rok Podbořany (až) Ludmila Duchoňová, Ladislav Kříž, Jiřina Rázková, Jana Polanská, Hana Hášová, Petr Vorálek… To jsou zvučná jména Tělovýchovné jednoty Tatran Podbořany, která svému městu i celé zemi dělala čest doma a v zahraničí. Ludmila Duchoňová, bývalá reprezentantka v atletice, mistryně ČSSR ve vrhu koulí v letech 1963 – 66, Ladislav Kříž – mistr Evropy ve štafetě v roce 1971 v Helsinkách, mistr ČSSR v běhu na 200 metrů v letech 1966 a 68, Jana Polanská, 19násobná mistryně Československa v dráhové a silniční cyklistice, stále držitelka českého rekordu v hodinovce na dráze… Je to jen malý výčet jmen a sportovních úspěchů těch, na koho je dnes 91letá jednota Tatran právem pyšná. A v sobotu 23. září je morálně ocenili ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech a představitel České unie sportu. Oslavám výročí TJ Tatran Podbořany se budeme věnovat i příště. Více fotek najdete zde.

Dobrá zpráva: v Blšanech přivítají nové občánky
Blšany (až) Šest nových dětí se narodilo za poslední půlrok maminkám z Blšan a spádových obcí. „V sobotu 30. září přivítáme v naší obřadní síni opět po půl roce nové občánky. Začátek je v 10.30 hodin, pozvali jsme šest dětiček. Těšíme se na ně a na jejich rodiny i další hosty,“ informoval starosta města Vlastimil Polcar. Spolu s ním při slavnostním obřadu děťátka přivítá matrikářka Šárka Škulavíková Horáková a svým milým vystoupením také děti ze školky.

Dvacet nových dětí
Podbořany (až) Vítání občánků města Podbořany, které se narodily během několika uplynulých měsíců, je naplánováno na sobotu 7. října v zasedací síni podbořanské radnice. „Vítání proběhne od 13 a 13:30 hodin, pozváno je celkem dvacet nově narozených občánků města Podbořan,“ uvedla Anna Bizoňová z městské komise péče o občany. Již tradičně miminka přivítají také předškoláci z mateřské školy a teplé ponožky pro nejmenší opět upletly klientky Domova pro seniory.

Kvarteto zcela zaplnilo kostel
Libyně, Lubenec (až) Koncert smyčcového kvarteta Antic přilákal v sobotu 16. září do kostela sv. Jiljí v Libyni více než sto posluchačů. „Kostel byl opět plný. Celkově koncert navštívilo 107 posluchačů. Pro návštěvníky jsme opět přikoupili několik nových polstrovaných židliček a připravili malé občerstvení a svařené víno. Chtěli bychom, aby koncerty si mohli lidé užít v poklidu a pohodlí, ale postupně začínáme mít problém je všechny usadit, na druhou stranu nás velmi těší obrovský zájem o naše produkce,“ říká za pořadatele Jitka Kantová.

img-9560-nahledFond Logit opět naděloval
Podbořany, Hlubany (až) Okrašlovací spolek Stebno 2020, Sdružení rodičů a přátel školy při I. ZŠ Podbořany, neformální iniciativa místní skupiny Českého červené-ho kříže Nepomyšl, Okrašlovací spolek Budíček, spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí, Základní škola Kryry a Základní škola a mateřská škola Petrohrad. To jsou neziskovky, jejichž projekty byly podpořeny v rámci 4. otevřeného grantového kola z fondu Logit. Symbolické šeky v celkové výši 108 000 Kč předal zástupcům organizací minulý pátek ředitel Logitu Martin Chlup a manažeři Ústecké komunitní nadace, která spravuje fond. Více fotek zde.

somr-nahledPo Josefu Somrovi přijde Jablečný den
Krásný Dvůr (až) Uplynulou sobotu se ve Velkém sále na Krásném Dvoře uskutečnil druhý Krásnodvorský koncert pozdního léta. Klavírista Michal Mašek posluchačům zahrál skladby od Ludwiga van Beethovena a Wolfganga Amadea Mozarta. Mluveným slovem jej doprovodil herec Josef Somr (na snímku). Koncert byl velmi úspěšný, přišlo více než devadesát posluchačů.

 

Vystaví všechna národní plemena
Vroutek (až) První říjnovou sobotu pořádá základní organizace Českého svazu chovatelů ve Vroutku ojedinělou soutěžní výstavu králíků obohacenou o expozici včelařů ZO Vroutek. „Výstava je výjimečná tím, že budou vystavena všechna národní plemena králíků, všech sedm českých národních plemen tedy můžete vidět jen na této soutěžní výstavě ve Vroutku, dále už jen na celostátních výstavách. Srdečně zveme všechny do chovatelské-ho areálu 7. října od 8 do 15 hodin. Součástí výstavy bude prodej králíků, ochutnávka a prodej medu, nabídneme také občerstvení,“ zve za pořadatele Josef Hoffmann, předseda ČSCH ZO Vroutek.

Základní umělecká škola rozšiřuje nabídku pro veřejnost
Podbořany (až) Nový školní rok již nabral obrátky a ZUŠ Podbořany prošla a prochází řadou změn. Za pomoci studentů a kantorů Gymnázia a SOŠ Podbořany došlo během prázdnin k postupné renovaci interiéru školy, která jde ruku v ruce s opravami a inovacemi vnitřního inventáře pro nový školní rok.
Pro zájemce se otevřela výuka hry na klavír, klávesy, akordeon, příčnou flétnu, zobcovou flétnu, klarinet, saxofon, hoboj a kontrabas. Pro nejmenší děti ve věku 3 – 5 let škola v rámci své doplňkové činnosti otevírá taneční kurzy, které povede zkušená učitelka Karolína Hlinková, členka baletu Národního divadla v Praze. „Tyto předškolní děti se zde naučí ovládání svého pohybu, sebekontrole, spolupráci, koordinaci a také vzájemnému respektu a rozvíjení estetické-ho vnímání pohybu tancem a pohybovými hrami. Velmi se nám osvědčuje práce právě s nejmenšími dětmi, které, pokud nastoupí ve velmi útlém věku, mohou pak plynule pokračovat v rámci své základní umělecké školní výuky dále u paní učitelky dalších 11 let v uměleckém vzdělávání až do dospělosti. Ti, kteří u toho vydrží, mohou pak směřovat, stejně jako naše paní učitelka, do světa profesionálního tance,“ říká ředitel ZUŠ Martin Říhovský.

Setkání pro děti
Podbořany (až) Po prázdninách opět začínají poučná a tvořivá setkání pro děti na faře v Podbořanech. První se uskuteční ve čtvrtek 5. října. „Každý čtvrtek v 16 hodin srdečně zvu na setkání pro děti na faře v Podbořanech. Formou zábavy a učení děti po-znávají základy křesťanství. Pro ty, kdo mají zájem, také probíhá příprava na svatosti,“ uvedl otec Alexander Siudzik, podbořanský farář. Na pravidelná odpolední setkání má pro děti připravené zajímavé učebnice, pracovní listy, knihy povídek a pohádek s křesťanskou tematikou. V teple u velkého stolu na faře se děti spolu s otcem Alexandrem zábavnou formou učí o křesťanství, milosrdenství, prostřednictvím povídání, ale i her si mohou uvědomovat potřebu jejich konání v běžném životě. Také se učí, že mají navštěvovat nemocné, těšit zarmoucené, vzájemně si odpouštět, umět mít rád. „Setkání budou probíhat od října každý čtvrtek od 16 hodin, zpravidla půlhodiny se věnujeme společné výuce, další čtvrthodinka nebo i déle už je volnější, kdy si děti hrají, tvoří, povídají si,“ přiblížil otec Alexander. Na snímku s učebnicí náboženství pro 2. třídu Bůh nás zve.

Dotace na slavnosti
Podbořany (až) Jako vydařené zhodnotili letošní Podbořanské letní slavnosti tamní zastupitelé a na svém srpnovém jednání se usnesli o zveřejnění výzvy k předkládání žádostí o dotaci na Podbořanské letní slavnosti 2018. Radnice tedy vypsala grant na pořádání dalších Podbořanských letních slavností. Město přispěje na akci částkou 350 tisíc korun, konat se má opět tradičně v polovině června. Oblíbené slavnosti, během kterých je nabízen dvoudenní bohatý kulturní program, ale hraje se například i plážový volejbal na podbořanském náměstí, letos pořádala Dana Ulkeová.

Chovatelé pořádali tradiční výstavu
Podbořany (až) Do výstavního areálu ZO Českého svazu chovatelů v Podbořanech v sobotu 23. října od rána přicházeli návštěvníci, aby zhledli tradiční výstavu drobného zvířectva. Výstavu obeslalo svými zvířaty 23 chovatelů, a to především z okresu Louny, ale i z Kožlan u Kralovic. K vidění bylo téměř 70 kusů králíků, 106 holubů, 14 voliér drůbeže a 64 exotů. Posouzení bez přítomnosti veřejnosti proběhlo v pátek. U králíků bylo rozděleno 6 čestných cen. Na tříčlennou kolekci moravských modrých získal čestnou cenu J. Vagner, na kolekci velkých světlých stříbřitých L. Sedláček, na činčilu velkou K. Rott, na českého strakáče černého Z. Laštovka a na činčilu malou a hermelína červenookého mladý chovatel Z. Pícl. U holubů bylo uděleno hned 10 čestných cen, které získali na rakovnického kotrláka černého a červeného sedlatého J. Vagner, na rakovnického kotrláka černého tygra a na king modrý p. Kvasnička, na moravský pštros červený J. Voleský, na moravskou bagdetu J. Särközi, na německý výstavní holub E. Teinzer, na český stavák stříbřitý sedlatý M. Potůček, na český stavák modrý sedlatý J. Särközi a na český stavák červený sedlatý B. Potůček. U drůbeže bylo uděleno 6 čestných cen, a hned čtyři z nich má P. Rabas. Získal je na paduánky zlaté bíle lemované 2×, na australky a na ataroanglické bojovnice. Dalšími oceněnými byli E. Teinzer se svými zdrobnělými faverolkami a V. Porazík na kachnu kajuga. U exotů obdrželi čestnou cenu J. Šmerák, a to 3× na výstavní andulky a jednu na kanára. Poslední čestnou cenu u exotů získal J. Rejzek na kanára. Výstavu navštívilo na 110 platících a 100 dětí, kteří se přišli podívat na snažení všech vystavovatelů. „Je na škodu, že začíná být stále menší zájem o tuto akci a spojení člověk – příroda upadá do opomenutí. Chtěli bychom všem vystavovatelům ještě jednou poděkovat za jejich účast a přínos pro tuto akci,“ řekl jednatel podbořanské organizace chovatelů Bohuslav Potůček.

Houbaři vystavují
Kryry (až) Mykologický kroužek Kryry pořádá v pátek a sobotu 6. – 7. října výstavu hub. V přísálí kulturního domu se otevře 6. října v 8.15 pro školy a v pátek od 13 do 17 a v sobotu od 9 do 16 hodin pro širokou veřejnost. Chcete-li nám pomoci, přineste své úlovky do KD ve čtvrtek 5. října od 16 do 18 hodin. Děkujeme!” vzkazují pořadatelé.

Dárek k oslavě: skok na první místo
Fotbalisté Podbořan po pěti kolech vedou 1. A třídu
Podbořany (až) Fotbalisté Podbořan si výborně načasovali svůj skvělý příspěvek k víkendovým oslavám výročí své mateřské sportovní jednoty TJ Tatran – v sobotu odpoledne porazili soupeře ze Spořic a vyhoupli se na první místo své skupiny v tabulce krajské 1. A třídy! Je to jejich nejlepší umístění od roku 2014, kdy působí v této soutěži. V letošním ročníku po odehraných pěti kolech jsou zatím stále bez porážky, čtyřikrát vyhráli za tři body a jednou po penaltovém rozstřelu.
V sobotním utkání porazili tým Údlic 3:1 (1:0). Podbořanští byli lepší, pohyblivější, lépe kombinovali, soupeře přehrávali a kontrolovali vývoj utkání. Hosté snížili až v samotném závěru za stavu 0:3. První branku Podbořan vstřelil v 16. Michael Janoušek, další si dali hosté sami nešťastným odrazem po závaru před brankou při stálém tlaku domácích v 76. a pojistku přidal v 85. Martin Parpel. Hosté vsítili čestný úspěch až v 90. brankou z penalty, kterou přesně kopl František Hašek.
Podbořanští jsou nyní v soutěži na prvním místě a na takovou tabulku se hezky dívá. Příští utkání sehrají v sobotu na trávníku v Kopistech, které jsou naopak poslední.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video