Předvolební seriál. Rozhovor s Michalem Pehrem, KDU–ČSL

Redakce 2017-09-29 02:52:00

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL, též lidovci) vznikla v lednu roku 1919 sloučením několika katolických stran, přičemž do roku 1992 nesla jméno Československá strana lidová. Jedná se tedy o jednu z nejstarších českých politických stran.

Po odchodu části nespokojených členů do TOP 09 prošla strana generační obměnou a postupně posiluje své zastoupení, především v Senátu. Z parlamentních stran je stranou s nejvyšším počtem získaných mandátů v komunální politice.
Strana disponuje poměrně rozsáhlým majetkem a širokou členskou základnou, soustředěnou z větší části na Moravě. Na venkově je její pozice obecně silnější než ve městech. Pozice strany ve středu politické scény i vnitřní názorová pluralita jí dává široký koaliční potenciál, což se projevuje na jedné straně téměř nepřetržitou účastí ve vládě a schopností prosadit vlastní program, na druhé straně trvalým vnitrostranickým tříbením názorů. Strana vychází z křesťanských hodnot (pravdomluvnost, nedotknutelnost soukromého majetku, pomoc potřebným) a principu subsidiarity. Hlavní témata jsou podpora tradiční rodiny, kvalitního školství, venkova, drobných (rodinných) podniků a uspokojivé životní podmínky.
MICHAL PEHR, lídr KDU-ČSL Ústeckého kraje
Můžete se, prosím, stručně představit?
Jmenuji se Michal Pehr, je mi 40 let a jsem vědecký pracovník, historik, učitel, zastupitel a radní z Loun.
Zkuste prosím říci, proč jít vůbec volit – a proč právě Vás?
Volby jsou jeden z mála okamžiků, kdy každý z nás může ovlivnit budoucí vývoj, a proto je třeba jít volit. Nabízím voličům program založený na zodpovědnosti a ohleduplnosti vůči Ústeckému kraji. Dnešní společnost má tendenci zapomínat na práci našich předků. Moji prioritou je tak ochrana železničních tratí (např. Moldavské dráhy) a současně ochrana naší krajiny. Žádná z našich vesnic nesmí napříště již padnout za oběť těžbě uhlí či jiných nerostů.
Parlamentní volby 2017 jsou považovány za přelomové. Souhlasíte s tím názorem? A jestli ano, potom proč?
Každé volby jsou přelomové. Občané rozhodují o budoucnosti naší země na čtyři roky. Navíc tyto volby jsou přelomové v tom,  že voliči budou rozhodovat o tom, zdali náš systém bude mít blíže k oligarchii či k demokracii. Zvítězí tradiční politické strany anebo nová hnutí, kde má hlavní slovo zpravidla jeden magnát či jeden muž, který si hnutí založil především kvůli ochraně svého majetku?
Zisk kolika poslaneckých křesel pro Vaši stranu byste Vy osobně považoval za úspěch?
Vše nad 14 křesel.
Jakými tématy chcete oslovit voliče konkrétně v Ústeckém kraji?
Přicházím s tématy, které jsou podle mne v našem kraji klíčové s ohledem na jeho situaci: a sice boj s chudobou a hloupostí. Kromě ochrany železničních tratí a dobudování D7, což je klíčová otázka pro Louny a Chomutov, je mojí prioritou podpora občanské společnosti a neziskového sektoru. Na druhé straně boj s hazardem a lichvou a s větší kontrolou sociálních dávek.
I když vím, že se politici před volbami vyhýbají této otázce jako čert kříži: jaká povolební koalice je pro Vás přijatelná, jaká nikoli?
Máte pravdu, že otázky tohoto typu politici neradi slyší. Nikdo totiž neví, jak volby dopadnou. Obecně mohu říci, že přijatelná je pro mne osobně taková koalice, která zajistí klid, stabilitu, prosperitu a hlavně demokracii v naší zemi.
Děkuji za rozhovor.
Pavel Ďuran

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video