Na zámku to žije, říká kastelánka Krásného Dvora Michaela Hofmanová

Redakce 2017-09-30 00:48:00

  Letos chystáte již 7. ročník Jablečného dne. Vzpomínáte si ještě na jeho začátky? Spolu s manželem a manžely Fialovými z Krásného Dvora jsme se jednoho dne rozhodli zkusit zde uspořádat podzimní slavnost úrody. Jako hlavní téma jsme si vybrali jablka, díky jejich oblibě, širokému využití a rozšíření. Zaměstnanci zámku vyrobili první stánky. Kdo mohl, ten pekl nejrůznější jablečné koláče, buchty, štrůdly, nebo vyráběl marmelády či pečené čaje. Účast jablečných produktů v soutěži o ten nejlepší byla v prvním roce rekordní. Oslovili jsme všechna zájmová uskupení v obci, blízká mateřská centra, školy a výchovná zařízení v okolí a nabídli jim prostor na zámeckém nádvoří. Na akci se dobrovolně podílely téměř dvě desítky lidí.    

Kolik lidí pracuje na přípravě Jablečného dne v té dnešní podobě?
V den konání akce se zajištění Jablečného dne věnuje téměř 40 lidí. V průběhu několika měsíců předem jsou to dvě osoby. Dopředu je třeba zajistit všechny účinkující a prodejce, také zamluvit toalety, parkoviště, stany, sety, stánky, občerstvení i alespoň částečně sehnat finance na krytí nákladů.
Loni Jablečný den navštívily rekordních čtyři tisíce lidí. Může jich být ještě více? Na co zvete letos? Bude nějaká novinka?
Vysoká návštěvnost nás zaskočila hned ze začátku. V průběhu let se tedy snažíme vždy lépe připravit na více návštěvníků, vylepšit program i služby. Letos jsme připraveni na 5500 návštěvníků. Zajištěno je 60 prověřených stánkařů, dva páry tažných koní k projížďkám parkem bryčkou či kočárem, stromová lanovka, dřevěné lodičky či kolotoč pro děti, divadelní představení a vystoupení kapel a regionálních písničkářů. Letos je Jablečný den zároveň festivalem regionů Podbořansko a Wolkenstein, prezentovat se tu tak budou jak obce z Podbořanska, tak zde bude možnost ochutnat speciality ze saského Wolkensteinu.
Jaká je návštěvnost obnoveného Novogotického templu?
I když jsme zájem o Novogotický templ očekávali, překvapilo nás, že tuto unikátní stavbu za tři měsíce navštívilo už téměř 6 tisíc návštěvníků. Z celkové obnovy i z návštěvnosti templu mám velkou radost a o to více nyní v září, kdy projekt obnovy této stavby úspěšně prošel závěrečnou finanční kontrolou.
Kromě Jablečného dne jsou velmi oblíbené Krásnodvorské koncerty pozdního léta. Ten poslední s J. Somrem už dopředu byl vyprodaný. Letos tento herec vystoupil na zámku poprvé?
U koncertů vážné hudby se velmi často potýkáme s nezájmem veřejnosti, navíc se pořádání těchto koncertů bez veřejné podpory nebo bez podpory sponzorů neobejde. Koncert Michala Maška s doprovodem pana Somra tedy již nepořádá správa zámku, ale koncert je součástí projektu pana Maška napříč Ústeckým krajem. My jsme pouze partnerem v tomto projektu. Velkou většinu publika si zajistil interpret sám.
Jak se osvědčují projížďky kočárem zapřaženým dvěma hnědáky? Budou koníci pracovat i na podzim a přes zimu?
O projížďky parkem je stále zájem, a proto nám na Jablečný den přijeli vypomoci i koníci ze zámku Veltrusy. Nyní jsou již u nás a zvykají si na zdejší prostředí. Když dovolí počasí, bude se jezdit po dohodě i v zimě.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video