Vojtěch Václav Pour z ČSSD: Okres Louny musí své požadavky směrem ke kraji a Praze prosazovat společně

Redakce 2017-10-12 10:20:00

Naslouchat občanům nejen před volbami, to je motto jednoho z nejmladších kandidátů do letošních voleb do Sněmovny Parlamentu České republiky. Řeč je o bývalém starostovi Městyse Ročov a středoškolském učiteli Vojtěchu Václavu Pourovi (28), který se o vaše hlasy uchází na čtvrtém místě kandidátky ČSSD v Ústeckém kraji. Pokusili jsme se ho trochu vyzpovídat.

Pane inženýre, jste nejmladším kandidátem v první desítce ČSSD v Ústeckém kraji. Proč vůbec kandidujete a myslíte si, že již máte dost zkušeností, abyste mohl být ve Sněmovně platným poslancem?
Domnívám se, že množství zkušeností je především závislé na věku člověka. Dalo by se říci, že jsem mladý, ale myslím si, že nějaké zkušenosti mám. Dělal jsem učitele, pracoval na ministerstvu školství, starostoval v Městysi Ročově a nyní opět učím na střední škole. Jsem obeznámen s komunální politikou, školstvím a ze studia na Vysoké škole ekonomické se sociální politikou a ekonomikou. Avšak, kde je záruka, že starší a zkušenější člověk bude pracovitější, bude více naslouchat potřebám lidí ze svého okresu a kraje, bude se chovat více poctivě než někdo mladší. Do voleb jdu proto, abych mohl změnit věci k lepšímu. Je to sice prosté, ale výstižné. Dlouhodobě se řídím tím, že naslouchat se musí občanům stále, nikoliv jen před volbami. Bez toho, aby politik znal problémy a potíže lidí – a následně je řešil, nemůže smysluplně pracovat. To je základní princip, kterého se držím!
Kdybyste se do sněmovny dostal, na co byste se chtěl soustředit a zaměřit?
Nejdříve musím říci, že po deseti letech mají občané našeho okresu reálnou šanci svými hlasy poslat opravdu svého člověka do Sněmovny za sociální demokracii. Ze čtvrtého místa ta možnost skutečně je. A pokud bych se stal poslancem, zaměřím se zejména na problematiku obcí, menších měst a venkova obecně. Myslím, že náš okres potřebuje, a pochopitelně nejen on, aby došlo k novému rozpočtovému určení daní tak, aby obce měly možnost ze svých rozpočtů rozvíjet samy sebe. Vytvářet přímou zaměstnanost přes obecní zaměstnance v údržbářských a stavebních profesích či v technických službách, dofinancovávat přímo i nepřímo předškolní a školní zařízení, stavět obecní byty pro mladé rodiny i starší občany. Jednoduše vytvářet podmínky pro to, aby se venkov dále nevylidňoval a nestárnul. Také by mělo dojít alespoň k částečnému narovnání podmínek pro občany, kteří musí za prací dojíždět ve srovnání s lidmi ve velkých (krajských) městech, kde mají pracovní příležitosti přímo ve svém bydlišti.
Sociální demokracie zaznamenala značný pokles ve volebních preferencích. Máte pro to nějaké vysvětlení?
Myslím si, že za poklesem preferencí soc. dem. je více příčin. Zkusím říci dvě, které považuji za nejhlavnější. Jednak lidé soc. dem. neodpustili řadu skandálů jejich členů. A zde je na místě se především veřejnosti omluvit a jasně jí sdělit, že soc. dem. v Ústeckém kraji na tyto věci reagovala velmi razantně a zásadně. Je možné se přesvědčit, že na naší kandidátce není žádné jméno, s nímž bylo možné cokoli spojovat. A věřte, že ten očistný proces nebyl vůbec jednoduchý. Druhým důvodem je ztráta schopnosti soc. dem. říkat věci jednoduše, prostě tak jak jsou, bez příkras, kliček a spousty cizích slov. Třeba, že český národní zájem se ne-může tvořit v Bruselu, Washingtonu či v Moskvě, ale vytváříme si ho sami v České republice. Potom se nemůžeme divit, že vět-šinu toho, co pro občany prosadila ve vládě sociální demokracie, si přivlastnil někdo jiný a sbírá za to body.
Mohl byste lidem říct, proč by měli volit právě sociální demokracii?
Je to jednoduché. Pokud sociální demokracie nebude moci ve vládě prosazovat svůj program, tak nastane to, že se budou po-stupně a pod krásnými slovy o svobodě a demokracii, případně o šetření ve prospěch budoucích generací, odbourávat všechny věci, které naše strana garantuje. Jedná se o bezplatné státní školství, pro lidi stále ještě levné a dostupné zdravotnictví, sociální podporu matek samoživitelek, starých a bezmocných, dotovanou dopravu, zvyšování důchodů a další důležité věci, které sociální demokracie ve prospěch těch slabších prosadila a opakuji, bohužel to neuměla srozumitelně sdělit. A jestli si někdo myslí, že velký kapitál bude sám sebe obírat ve prospěch těchto skupin obyvatel, tak věří na pohádky. K tomu zřetelně musím říci i další věc. Jsou mezi námi zároveň tací, kteří velmi chytře dokážou ze sociálního systému pouze brát a jsou pevně odhodláni nikdy do něj ničím nepřispět. I když by s ohledem na svoje zdraví a věk mohli. A na ty hodláme být podstatně přísnější než dosud. To říkám na rovinu.
Pane inženýre, děkuji Vám za rozhovor a přeji vám úspěch ve volbách.
Děkuji i Vám. A mám také jedno závěrečné přání – chtěl bych, aby okres Louny už konečně přestal být rozdělen na Žatec, Louny a Podbořany. Jestli má a může mít okres nějaké šance na rychlejší, úspěšný a zasloužený rozvoj, tak jedině jako jeden celek, který bude své požadavky směrem ke kraji a Praze prosazovat společně a potáhne za jeden provaz.
To je moje přání a cíl, který bych chtěl jako poslanec zvolený za náš okres prosadit. A z tohoto důvodu prosím občany o hlas pro číslo 4. Děkuji.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video