Lounskou nemocnici čeká přeměna areálu na moderní zařízení 21. století, říká generální ředitel společnosti AGEL Milan Leckéši

Redakce 2017-11-08 10:27:12

Nemocnice Louny před necelými dvěma lety změnila provozovatele. Zařízení, které evidentně strádalo, se ujala skupina AGEL. Jejímu vedení bylo jasné, že bude potřeba zapracovat na řadě problémů. Některé byly vyřešeny okamžitě, na jiné přijde řada později. S generálním ředitelem AGELu, Milanem Leckéšim budeme uplynulé období hodnotit a bilancovat.

Při vstupu do Nemocnice Louny jste určitě měl nějaké představy o dalším fungování zařízení. Naplnilo se Vaše původní očekávání?

Vstup skupiny AGEL do Nemocnice Louny přesně zapadal do naší dlouhodobé strategie. Šlo o promyšlený krok s jasně definovanými představami o dalším fungování. Díky důkladné analýze stavu nemocnice nás nic zásadního během našeho dosavadního působení nepřekvapilo. Věděli jsme, v jakém stavu nemocnice je, byli a jsme připraveni na řadu nákladných investic. Pokud snad lze mluvit o nějakém překvapení, tak je to intenzita poptávky po dostupné kvalitní nemocniční péči v regionu.

Investice se dělí na okamžité, střednědobé a dlouhodobé. Jak byste je specifikoval v případě lounské nemocnice, co všechno jste již zainvestovali a co dalšího plánujete?  

Na prvním místě to bylo zajištění bezprostředního chodu celého nemocničního komplexu. Byly to nutné opravy, investice do informačního systému, odstranění hrozících havárií. Ve střednědobém horizontu postupně dojde na modernizaci jednotlivých pavilonů tak, aby se staly moderními nemocničními budovami. Je to nutné, do řady budov se přes 20 let neinvestovala ani koruna. V dlouhodobém horizontu je to pak přeměna celého areálu na moderní nemocnici 21. století.

Areál nemocnice má zajímavou architekturu, nicméně zub času se na něm podepsal. Připravujete řešení?  

Samozřejmě, nemůžeme nechat to, co chátrá dlouho bez opravy, za čas by vše zrenovovat stálo dvojnásobek. Ale rozhodně vše nespravíme naráz, půjde o postupné kroky, které na sebe budou logicky navazovat. A to nejen ve stavebních pracích, ale i v obměně přístrojového vybavení. Nezapomeneme pochopitelně ani na překrásné okolí nemocnice. Její areál přímo vybízí k úpravám, aby i v něm mohli pacienti trávit čas, který potřebují ke svému zotavení. Zajímavé plány máme i s okolím pramene Luna.

Lounská nemocnice funguje zejména jako zařízení pro následnou péči. Bude tomu tak nadále?  

Přes dvě třetiny naší kapacity jsou lůžka následné páče, zbytek jsou lůžka sociální a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. S ohledem na naše dosavadní zkušenosti s řízením nemocnice není třeba nějak zásadně tento stav měnit.

Počty nemocných seniorů stále rostou. Zvládá tento trend lounská nemocnice, pokud jde o její kapacity?  

Obsazenost našich lůžek je vysoká. Pochopitelně je ovlivněna i sezónními výkyvy. Obecně lze ale konstatovat, že i větší kapacita než současných 140 lůžek by byla naplněna. Je to dáno onou nízkou dostupnou nabídkou podobných nemocničních služeb v okolí Loun.

O privátním zdravotnictví se občas negativně vyjadřují někteří politici. Myslíte si, že to vyplývá z jejich nedůvěry vůči soukromé medicíně, zaujatosti nebo neznalosti reality?  

Některé ojedinělé výroky zazněly v předvolební kampani před parlamentními volbami, ale obecně si troufnu tvrdit, že soukromé zdravotnictví není žádným strašákem. Jistě na tom má velký podíl i naše skupina AGEL, která je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče v České republice. V řadě nemocnic na Moravě působíme již více než 10 let a náš model se osvědčil jako funkční. Chceme poskytovat kvalitní a moderní medicínu, dbáme na špičkové technické vybavení a mezi naše cíle také patří zlepšování „hotelového“ zázemí pro pacienty i personál. Ostatně, již dnes je vidět rozdíl, jak vypadala Nemocnice Louny dříve a jak vypadá dnes, když je soukromá?! Stačil rok. A tím to nekončí.

O akvizičním apetitu skupiny AGEL se tu a tam vyskytují nejrůznější informace. Prozradíte, jaké jsou vaše plány pro nejbližší budoucnost?   

V té otázce je naznačena i odpověď. Máme zájem rozšiřovat své aktivity, a to i v Čechách, když právě Nemocnice Louny tam byla naší první akvizicí v tomto regionu. Naším cílem je využívat synergií nabízených příležitostí a maximalizovat efektivitu činností v našich jednotlivých nemocnicích. Zkušeností z Moravy k tomu máme celou řadu.

Lounská nemocnice je určena primárně pacientům z Loun a nejbližšího okolí, anebo sem mohou za vyšetřením přijet i lidé z jiných regionů?  

Historicky byla nemocnice koncipována jako zařízení pro obyvatele Loun a okolí, ale pochopitelně dochází i k tomu, že přijíždějí pacienti ze vzdálenějšího okolí. Je to dáno právě problematickou spádovostí v daném regionu a dlouhými dojezdovými vzdálenostmi do dalších nemocnic.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video