Město Jirkov začalo připravovat unikátní přestavbu za 30 miliónů korun. Z hasičárny má být interaktivní muzeum

Soňa Šímová 2017-11-21 08:33:00

JIRKOV (soš, duš) — Namísto nudných statických exponátů místo, které ožije pod rukama návštěvníků. Infocentrum, kam lidé nezavítají jen pro pár informací, lístky a propagační předměty, ale stanou se součástí „města ve městě“. A k tomu hasičské muzeum, kde se nejen děti hravou formou naučí něco z požární ochrany. Jirkov uplynulou středu představil ambiciózní projekt na přestavbu Hasičského domu v Tyršově ulici, který má být největší investiční akcí příštího roku.

Infocentrum by mělo být rozdělené na dvě části. Ta první bude splňovat vše, co se od klasického místa tohoto typu očekává, tedy pult a posezení s možností připojit se k internetu. Ve druhé části pak vstoupíte přímo do plastické mapy centra Jirkova, která představí město, jak vypadalo ještě před výstavbou sídlišť v 70. letech a zároveň nabídne i pohled do současnosti. Více prostoru v ní pak bude věnováno šesti nejvýznamnějším objektům, mezi nimiž nechybí Červený hrádek, historické sklepení či mlýnské náhony, které budou zpracovány detailněji. Pomocí speciálního nasvícení budou moci návštěvníci infocentra sledovat i zajímavé příběhy z historie Jirkova. Třeba pověst o tom, jak se díky mlze a kohoutovi městu vyhnulo plenící husitské vojsko. Představené budou také významné osobnosti Jirkova či méně známá fakta z nedávné historie města. Pohled od minulosti po současnost umožní pojízdný monitor na zábradlí, kterým si lidé zaměří objekt, který je zajímá. Mapu si každý bude moci prohlédnout i z vyšší perspektivy, a to ze zmenšené kopie budoucí rozhledny v Jindřišské.

Třetí část Hasičského domu bude patřit historii požárníků. „Z montážní jámy budou vycházet dvě proudnice, na stěně pak poběží projekce jednoho ze scénářů hry, například požár rodinného domu. Děti pak budou muset určit, co mají v takové situaci dělat, čím hasit a podobně,“ přiblížil část konceptu Bedřich Fryč, ředitel KVIZu. Znalosti potřebné k uhašení požáru, by měli návštěvníci nabýt přímo v muzeu, a pokud se nepodaří, mohou si počítačovou hru zopakovat. Vyzkoušet si ji můžou jedinci i týmy třeba proti sobě. Polovinu prostoru muzea zaberou exponáty, ovšem zasazené do akčních výjevů z hasičských zásahů. „Máme spoustu historických exponátů, od přileb či uniforem až po staré hasičské vozy,“ potvrzuje velitel jirkovských dobrovolných hasičů Pavel Kolář. Mezi nejzajímavější kusy patří dvě koněspřežné stříkačky ze začátku dvacátého století nebo cisternová stříkačka Praga RN. Jeden z velkých hasičských vozů bude stát venku v obří prosklené vitríně, druhý bude kabinou „nabouraný“ přímo do místnosti muzea. Hlavně děti si jistě budou chtít vlézt do kabiny, spustit třeba majáky nebo sirénu. Vše by navíc mělo být vícejazyčné, je zde tedy potenciál i zahraničních exkurzí.

Autoři projektu mysleli i na další detaily, například sochu lvice, která bude z poloviny vystupovat z výlohy, či noční nasvícení mapy, takže lidé, kteří budou procházet kolem v nočních hodinách, budou moci nahlédnout do rozsvícených oken domů. Na jednom z požárních vozů bude postava hasiče, která bude návštěvníky vtipně vítat případně odkazovat na návštěvní hodiny. Atrakce budou reagovat na příchozí pomocí pohybových čidel. 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video