Škola na Kamenném vrchu půjde co nevidět k zemi

Soňa Šímová 2017-11-28 11:58:00

CHOMUTOV (soš) — Vymlácená okna, rozházené židle, hromady nedopalků, nepořádek, plíseň a prorůstající zeleň. Po 34 letech vypadá budova školy na chomutovském sídlišti Kamenná jako z hororového filmu. Příští rok by k velké úlevě obyvatel této lokality měla jít konečně k zemi.

Šestá základní škola na Kamenném vrchu se poprvé otevřela v roce 1983 pro celkem 500 žáků. V té době nabízela dva učební pavilóny, další pro mimoškolní výchovu, administrativní budovu a jídelnu. Již za provozu pak postupně přibyla ještě jedna část a dvě tělocvičny. O jednadvacet let později se ovšem začaly psát poslední kapitoly její historie. To když byla v rámci optimalizace školství k 31. srpnu 2004 definitivně uzavřena. Žáci pak byli převedeni na základní školy na Písečné, Zahradní a Březenecké. Od té doby se zvažovalo několik projektů k využití budovy. Nevyšel vědecko–technický park ani ubytování pro seniory, o pronájem ani koupi neměl nikdo zájem.

Za ostrahu objektu, který postupně chátral, platilo město měsíčně 70 tisíc korun, a nakonec v roce 2015 smlouvu se soukromou firmou ukončilo. A tak se už tak zdevastovaná budova postupně stala terčem vandalů, bezdomovců a dalších podivných individuí.

„Bojíme se tudy procházet i ve dne a děti mají do této části zákaz chodit.

Ale té budovy je škoda, dceru musím vozit až na Zahradní,“ rozpovídala se jedna z místních obyvatelek.

Nyní, téměř třináct let od posledního zvonění, je budova v takovém stavu, že ji žádná rekonstrukce nespasí a demolice je nutná. „V roce 2018 bychom školu na Kamenném vrchu chtěli zbourat. Problém je v tom, že zatím ministerstvo na tenhle typ demolice neuvolňuje prostředky, takže uvidíme, počkáme, jestli nebudou prostředky ve druhém kole,“ nastínil plán města náměstek primátora David Dinda s tím, že Chomutov naposledy čerpal dotaci na demolici hotelu u Kamencového jezera, který jde k zemi právě v těchto dnech. Prioritně jsou totiž státní peníze uvolňovány na bourání budov, kde se dříve bydlelo. „Pokud nebude dotace, tak minimálně v první etapě budeme školu demolovat za vlastní,“ uzavřel náměstek. Konkrétní cena zakázky by měla, stejně jako u bouraného hotelu, vzejít ze soutěže.

fotogalerie zde

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video