Advent v Dolním Poohří bude bohatý

Alla Želinská 2017-11-29 09:22:42

Podbořansko, okres Louny (kt, až) Bohatý adventní program, který začne s prvními prosincovými dny, chystají města, obce i památkové objekty v Dolním Poohří. Program zahájily výstavy s vánoční tématikou, následované rozsvěcením vánočních stromů.

Výstavy pohlednic i betlémů

První výstavou s tématikou svátků je expozice nazvaná Když opadá listí aneb Zvyky a obyčeje našich předků, která je už od listopadu otevřena v žateckém Regionálním muzeu. Věnuje se oslavám a tradicím v lidové kultuře. Dozvíte se o draní peří a péřovém panáčkovi na Žatecku a Podbořansku, o německých vánočních zvycích v severozápadních Čechách, slavení Vánoc v Žatci za první republiky a pochopíte, odkud se vzalo vánoční zlaté prasátko. Také se dozvíte o svatých, pranostikách a můžete si „vyvěštit“ vlastní budoucnost. Interaktivní výstava potrvá do 7. ledna a navštívit ji můžete také na Štědrý den od 13 do 17 hodin. Vernisáž od 17 hodin 30. listopadu zahájí v Křížově vile výstavu novodobých PF ze sbírky Jany Rottové z Podbořan. Výstavu doprovodí netradiční dobrodružná hra „S Marobudem do Betléma”, kterou ocení zejména malé dětské skupiny, rodiče s dětmi a lze ji přizpůsobit i školním třídám. Během hry se seznámíte s nejstarší historií našeho území a pokud dorazíte do cíle, odměnou vám bude setkání s Ježíškem.

Tradiční výstava betlémů, kterou pořádá Psychiatrická léčebna Petrohrad, bude k viděni v kapli Sv. Vavřince i o letošních vánocích. Otevře se na Boží hod vánoční 25. 12, na svatého Štěpán 26. 12. a na Nový rok 1. ledna vždy v čase od 14 do 15.30 hodin. Těšit se můžete na nové betlémy všech možných druhů a barev.


Více informací najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska ve čtvrtek 30. listopadu

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video