Sbírky muzea v Žatci obohatil bronzový poklad z Podbořanska

Alla Želinská 2017-12-03 01:41:00

Žatec (až) Archeologové předali v minulých dnech do sbírek Regionálního muzea v Žatci bronzový poklad čítající 16 zlomků srpů, šídlo, plechový náramek a 15 kusů bronzoviny z mladší doby bronzové, tj. cca z období 1250–1000 př. n. l. „Nález byl učiněn letos na podzim u Vroutku na Podbořansku na lesním pozemku. Nálezcům Dominiku Čermákovi a Josefu Bielikovi patří dík za příkladný přístup k archeologickému kulturnímu dědictví, neboť neprodleně informovali odborné instituce a nálezy mi předali,“ uvedl archeolog Vojtěch Peksa z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech.

Za spoluúčasti archeologa Petra Holodňáka z žateckého muzea a dalších spolupracovníků s detektory kovů bylo místo nálezu na konci října prozkoumáno a zdokumentováno. „Při výzkumu byl začištěn povrch lesního terénu na úrovni pískového podloží. Vynikl tak obrys původního výkopu pro uložení tzv. depotu se zbytkem neporušené výplně. Předměty byly do země uloženy volně, jelikož nebyly zjištěny pozůstatky po žádném obalu např. keramické nádobě. Nálezy se ovšem nacházely na větší ploše a byly pravděpodobně z původního místa rozvlečeny divokou zvěří, či lesní orbou. Při systematickém detektorovém průzkumu se tak na místě podařilo zachránit před dalším poškozením ještě dva kusy bronzových srpů,“ přiblížil okolnosti nálezu V. Peksa.

Soubor nálezů o váze bezmála půl kilogramu představuje pro Podbořansko historický pramen mimořádné hodnoty. Jedná se o první podobný nález z okolí Vroutku a teprve třetí pravěký depot čili poklad s větším počtem předmětů na Podbořansku. A navíc nedaleko od místa nálezu bylo na Kružínském vrchu v loňském roce objeveno dosud neznámé pravěké hradiště, jehož předběžná datace spadá taktéž do závěru doby bronzové. „Lze tedy předpokládat, že odborné zpracování přinese řadu dalších pozoruhodných poznatků. V této souvislosti je třeba postup nálezců vysoce ocenit. Díky jejich přístupu byl objev uchován pro budoucnost a rovněž bylo možné podrobně zdokumentovat nálezové okolnosti. Ty jsou pro archeologii obzvláště cenné, neboť dovolují nálezy zasadit do krajinných a sídelních souvislostí a o to více zvyšují hodnotu samotných nálezů,“ dodal Peksa.

S depotem se bude moci v rámci dlouhodobé menší výstavy potěšit i široká veřejnost. „V hlavní budově muzea K. A. Polánka v Žatci si ještě v letošním roce budou návštěvníci moci prohlédnout kromě vrouteckého depotu i další nálezy z Podbořanska a Žatecka získané pomocí detektorů kovů, které v mnoha ohledech výrazně posunuly znalosti o pravěkém osídlení. I nálezcům těchto předmětů tak patří opětovné poděkování,“ vzkázal archeolog.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video