Ježíškova vnoučata potěší osamělé seniory

Soňa Šímová 2017-12-06 09:22:34

CHOMUTOV (soš) — Vánoční svátky jsou obdobím, kdy by nikdo neměl být sám, ovšem jsou mezi námi i tací, kteří takové štěstí nemají. Osamoceným seniorům může letošní Vánoce zpříjemnit projekt Ježíškova vnoučata, do kterého se zapojil i chomutovský Domov Harmonie a klidu, jež se momentálně stará o klienty ve věku do 50 do 96 let. O tom, jak mohou lidé pomoci a udělat jim radost, jsem se zeptala zástupkyně ředitelky Domova Lenky Kellerové.

Můžete nám tento projekt přiblížit?

Ježíškova vnoučata jsou projekt Českého rozhlasu. Propojuje osamocené lidi v domovech a dalších státních i nestátních zařízeních pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar. O projektu jsem se dozvěděla na internetu a byla jsem o něm též informována koordinátorkou Ježíškových vnoučat paní Mariettou Prajslerovou, která mi na základě našeho telefonického rozhovoru zaslala potřebné informace a podklady k přihlášení se do tohoto úžasného projektu. Po obdržení podkladů k přihlášení a hesla jsem naše zařízení Domov harmonie a klidu zaregistrovala.

Jak jste vybírala klienty, které do projektu zapojíte?

Delší dobu jsem s nimi pracovala formou individuálních rozhovorů a nebylo to vždy jednoduché. Tak jsem zjistila co by si opravdu přáli. Klienti, kteří zvládají ještě psát si své přání za mé pomoci napsali vlastní rukou, těm ostatním jsem přání dle jejich sdělení nebo pozorování jejich reakcí, napsala, vytvořila za ně a poslala. Do databáze je vloženo křestní jméno seniora, jeho rok narození, místo, kde se domov nachází, popis daru nebo přání a případně krátké zdůvodnění, proč si senior přeje právě toto.

Jak se přání plní?

V případě, že si v databázi na webu www.jeziskovavnoucata.cz dárce vybere přání nebo věcný dar, je tento označen jako zarezervovaný. Dárce má pak sedm dní na poslání, nebo předání daru a devět dní na splnění přání, nebo na domluvu, kdy bude splněno. V případě, že byl dar doručen, přání splněno nebo přesně domluven termín jeho splnění, označí pracovník domova tuto skutečnost v databázi a přání se přesune do kategorie splněných. Pokud k předání daru nebo splnění přání v termínu nedojde, je přání nebo dar znovu v databázi označen jako volný.

A jaká přání mají vaši klienti?

Jeden z našich klientů miluje hudbu a to hlavně skupinu ABBA, nejraději by si přál setkání s touto skupinou, to jsem mu vysvětlila, že ale nelze, a tak vzhledem k tomu, že je zcela bez rodiny a příbuzných a nemá žádné finanční prostředky, si přál rádio nebo přehrávač s nějakými CD. Doposud jsme suplovali každoročně jeho rodinu my, jako jeho dlouholetá rodina. Vždy jsme se domluvili a něco co si přál mu zakoupili. Bohužel na velké rádio jsme tolik financí neměli. Další klient, který je dlouhodobě upoután na lůžko, a tak každý den hlavně sleduje televizi, hlavně sportovní a publicistické pořady včetně zpráv z domova, mě svým přáním neskutečně překvapil. Přeje si setkání s moderátorem hlavního zpravodajství Reyem Korantengem. Paní Olinka, která miluje knihy a má neustále touhu se vzdělávat, si přála kompletní anatomii lidského těla, kterou si doposud pouze vypůjčovala od personálu. Pro klienty, kteří jsou upoutáni pouze na lůžku a nedokážou již přímo komunikovat se svým okolím, jsme si přáli pořízení terapeutických hraček, jako panenek, panáčků, kočiček, pejsků, do jejich postýlek, aby měli společnost. Neznamená totiž, že když někdo nekomunikuje, nevnímá.

Mohou lidé pomoci - a pomáhají i jinak než zapojením do projektu?

Každý den kolem sebe slyšíme, jak se lidé k sobě chovají ošklivě a nedokážou, nebo nechtějí si pomoci. Já s tímto názorem tak úplně nesouhlasím. Jak při rozhovorech se svými klienty a ostatními lidmi říkám, život je prostě těžký a složitý. Ač se nám někdy zdá, jak moc je nespravedlivý právě k nám, není tomu tak. Z osobní zkušenosti vím, že každá tragédie, ať už je jakákoliv, nás v životě něco naučí a posune někam dál. V našem zařízení se hodně zaměřuji na práci nejen s klienty, ale i s jejich rodinami a na spolupráci ostatními kolegy z jiných zařízení. Velice dobře si uvědomuji, že domov nedokáže nahradit nikdo, ale můžeme se všichni pokusit se tomu co nejvíce přiblížit. A to dokážeme jen ve spolupráci mezi sebou. Jsem velice vděčná, že toto u nás funguje. Máme úžasné sponzory, kteří se o naše klienty překrásně starají. Už teď máme díky nim pečené vánoční cukroví pro klienty, vánočky, dorty a zajištěné obložené mísy. Také pro naše lidičky zajistili mikulášské posezení včetně pro-gramu a stravy. Zkrátka a dobře je mezi námi stále spoustu krásných a úžasných lidí, kteří pomáhají druhým ať už jako jednotlivci nebo schovaní v překrásném projektu jako jsou Ježíškova vnoučata. Děkuji jim všem.

Jak u vás vlastně probíhají svátky?

Každý rok na Štědrý den se s klienty setkáme a předáme jim dárečky od nás, od vedení Domova. Loni to byly hrnečky se jmény klientů. Letos to bude zatím překvapení.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video