Vynálezce glukometru pro děti ocenil ministr

Lucie Steklá 2017-12-07 10:47:26

Louny, Praha (lus) Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech ocenil tři studenty ČVUT včetně Barbory Suchanové z Loun. Ta se se svými spolužáky Markem Novákem a Tomášem Pikousem vynalezli glukometr velikosti kreditní karty, který měří hladinu cukru v krvi. Se svým přístrojem X.GLU určeným k léčbě dětské cukrovky tito studenti uspěli v červenci ve Spojených státech v prestižní soutěži Imagine Cup. O tom, jak glukometr pro děti vznikl, jak funguje i o účasti na soutěži, vyprávěla Barbora Suchanová před nedávnem na přednášce v lékárně na Tyršově náměstí. Na přednášce zájemcům fungování glukometru o velikosti platební karty předvedla. 

Louny, Praha (lus) Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech ocenil tři studenty ČVUT včetně Barbory Suchanové z Loun. Ta se se svými spolužáky Markem Novákem a Tomášem Pikousem vynalezli glukometr velikosti kreditní karty, který měří hladinu cukru v krvi. Se svým přístrojem X.GLU určeným k léčbě dětské cukrovky tito studenti uspěli v červenci ve Spojených státech v prestižní soutěži Imagine Cup. Trojici studentů Elektro-technické fakulty ČVUT za jejich vynález glukometru udělil ministr školství Stanislav Štech čestné uznání. „Chtěl bych studentům ČVUT především poděkovat, a zároveň také pogratulovat k jejich velkému úspěchu v mezinárodní soutěži. Svět se tak dozvěděl, že u nás v České republice jsou schopní mladí lidé. A opět se také ukázalo, že je třeba vytvářet a neustále zlepšovat podmínky těmto mladým lidem, kteří mají tah na branku,“ řekl ministr školství Stanislav Štech. „Naše filozofie je taková - odlehčit sestrám a lékařům a přesunout péči o diabetické dítě do rodin. Šlo nám o to, abychom dostali data z glukometru diabetického dítěte k rodičům hned, aby měli informace o stavu svého dítěte v reálném čase,“ řekl Marek Novák, jeden z trojice mladých vynálezců.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video