Poškozená střecha zámku musela dolů

Veronika Salášková 2011-11-02 00:00:00

Dobříčany – Část střechy starého zámku se sesunula v obci Dobříčany. Zbytek byl nestabilní a hrozil pádem do silnice a k blízkým domům. Statik vyhodnotil, že střecha představuje obecné ohrožení a musí se strhnout. Na místo následně dorazili hasiči a policie. V půl deváté ráno se v sobotu 8. října rozlehla obcí Dobříčany rána. Na místním zámku sjel a spadl jeden úsek střechy. Vlivem povětrnostních podmínek a díky nezájmu majitele zámku o údržbu nemovitosti, která je ve velmi špatném stavu, se utrhla podzednice – římsa nad obvodovým zdivem.

Pak se uvolnily krokve a konstrukce střechy a začalo se to kácet ke straně. Statik situaci vyhodnotil jasně – že střecha nespadne dovnitř objektu, ale má tendenci ujet ke straně směrem do silnice a k rodinným domům naproti přes ulici. Vysvětlil, že je nutné střechu strhnout.
Vedoucí stavebního odboru žatecké radnice Věra Vobrová k této demolici dala ústní souhlas a následně bylo na místo přivoláno speciálním vozidlo s výsuvnou lžící – UDS a přibližně během dvou hodin střechu strhli a nebezpečí odstranili.
„Dál se bude jednat, co s tím,“ řekl starosta Petr Valenta.
V současné době zámek vlastní firma Benitrans. V minulých dnech stavební úřad vyzval majitele objektu k zabezpečovacím pracem. Objekt se nyní nachází v takovém stavu, že jeho rekonstrukce by vyšla mnohem dráž, než srovnat ho se zemí a postavit celý znovu. Zámek dostal novou střechu v roce 1991, protože však nebyl nikým hlídaný, došlo k jejímu rozkradení.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video