Podezření z manipulace s veřejnými zakázkami se dotklo i Jimlína

Pavel Macák 2011-11-03 00:00:00

Jimlín – Ještě nikdy se v Česku neobjevilo tak silné podezření, že ke zmanipulování velkých zakázek stačí opravdu málo – jednoduchý počítačový program. Ve třech noteboocích, které sloužily k losování finalistů tendrů, detektivové takový program odhalili. Zatím zjistili, že mohl ovlivnit 36 zakázek, dohromady za dvě miliardy. Mezi nimi byla i zakázka „Kanalizace Jimlín – Zeměchy, IV. etapa“, jejímž zadavatel byla obec Jimlín a administrátorem společnost s ručením omezeným Tercier Praha. Ta také organizovala losování ze sedmi dodavatelských firem, které byly do losování vybrány z dvaceti, které o zakázku projevily zájem.

Hospodářské noviny nyní o případu, na který jako první upozornila televize Nova, zjistily další detaily. Především: policisté se domnívají, že do „losovaček“ musejí být zapleteni i starostové, radní nebo lidé, kteří rozhodují o evropských dotacích. A že zfalšované tendry jsou výrazně předražené. Podezření se týká především tendrů na budování kanalizací, vodovodů a čističek. „Něco takového rozhodně odmítám. Naopak jsme byli rádi, že byla vybrána firma Světelský, která nabídla pro nás výhodnou cenu, necelých dvacet milionů korun. Tato cena rozhodně nebyla předražená. Svůj názor jsem také uvedla v dopisu vyšetřovatelům,“ uvedla starostka Jimlína Jana Mikovcová.
Protikorupční policisté našli program v počítačích, které používala firma Inženýrské služby Hradec Králové. Jedna z mnoha, kterou si města a úřady najímají na organizování výběrových řízení na klíč. Program bylo podle policistů možné nastavit tak, aby vylosoval předem stanovená čísla. A navíc po sobě dokázal smazat stopy. Police vyšetřuje podvody při přidělování veřejných zakázek za dvě miliardy. Podle policistů obsluhovali program lidé ze společnosti Kleris, kterou si firmy, organizující tendry na losování, najímaly.
Detektivové rozeslali ministerstvům i obcím dopis, aby spolupracovaly při vyšetřování. Zároveň naznačují, že mají informace o možné korupci. Je otázkou, kolik starostů, úředníků či podnikatelů na výzvu zareaguje. Pokud by připustili, že byla soutěž „cinknutá“, mohli by se připravit o dotace. Většina si během losování ničeho podezřelého nevšimla.
„Osobně jsem byla přítomna losování a neshledala jsem při něm žádné pochybení. Žádné podezření jsme vážně neměli. Nyní, na základě pochybností o regulérnosti výběrového řízení jsme stopli podpis smlouvy s dodavatelem a čekáme na výsledem vyšetřování,“ dodala starostka Mikovcová.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video