Majitel Poddžbánského pivovaru Sergej Maslovski: Vaříme pivo tradičním způsobem

Redakce 2011-11-03 00:00:00

Mutějovice – Malý soukromý pivovar v Mutějovicích si za krátkou dobu své existence získal sympatie milovníků zlatavého moku ze širokého okolí. Proto jsme se rozhodli položit pár otázek jeho majiteli Sergeji Maslovskému.

Jak jste se dostal do Mutějovic?
Dlouho jsem žil v Praze, chtěl jsem někam do přírody, na čistý vzduch. Rakovnicko a Mutějovice jsou v tomto směru výborné. Byla tu taky možnost koupit větší pozemek. Mám tady svou usedlost, mám rád lesy.
A jak jste se dostal k pivovaru?
V Litvě je pivo docela populární nápoje, lidé ho tam mají rádi.  Na vesnicích se tam často vaří pivo podomácku, nejsou ro ani minipivovary, spíš takové domácí pivovárky. Měl jsem dlouho takovou myšlenku – postavit si svůj tradiční pivovar. My vaříme pivo tradičním klasickým způsobem, jako před sto lety.
Je těžké takový pivovar v Čechách vybudovat? Chutnají třeba litevská piva stejně jako v Čechách?
V Litvě se pijí spíš na rozdíl od české republiky spíš silnější piva, více osmnáctky než dvanáctky. Já jsem zastánce dvanáctek, desítek, vaříme slabší piva než v Litvě, protože silnější pivo je podle mě spíš omamná látka než lahodný nápoj. Aby to mělo správnou chuť piva, mělo by být slabší.
Důležité je asi mít dobrého sládka.
Jako prvního sládka jsme měli pana Černohoroského, který pivovar postavil, ukázal nám spoustu technologických kouzel. Teď jsme získali mladého sládka, který se letos vyučil v Praze. Je mu 21 let, jmenuje se Jan Zeman a zatím mi spolupráce s ním hodně vyhovuje. Je snaživý, má zájem dělat poctivé pivo.
Dodáváte pivo do okolních hospod?
Ne, čepujeme ho jen v naší restauraci pro svoji potřebu. Když přijde zákazník a chce ho někam na zahrádku, tak mu ho také prodáme.
Jak se daří provozovat restauraci na malé vesnici?
Snažíme se přilákat zákazníky i dobrým jídlem a dobrou obsluhou. Není to práce na jeden rok, ale je to běh na dlouhou trať. Upravujeme jídelní lístek, snažíme se vyjít vstříc zákazníkovi, máme tu klasické vepřové steaky ale i hovězí steaky z jihoamerického masa.
Jezdí sem pivní turisti?
Jezdí, často i z ciziny. Hodně Poláci, kteří mají rádi české pivo a v Polsku mají pivo docela drahé.
Občas prý máte i firemní akce?
Jsou i takové zájezdy, ale není jich mnoho. Jsme blízko karlovarské silnice, ale pivovar Krušovice je přece jen známější.
Na Dočesné jste dostali cenu?
Třetí místo za naší světlou desítku.
Jak dlouho vyrábíte pivo?
Desítku od loňského roku.
Máte v plánu vařit do budoucna víc piva?
Nechceme zvyšovat kapacitu, spíš nadále vařit pro svou restauraci, zvyšovat objem na úkor kvality nebudeme.
Vybral jste si to místo i kvůli tomu, že to je chmelařská oblast?
Když jsem sháněl bydlení, tak jsem tu našel dobrý objekt za zajímavou cenu s krásným okolím.
Jaké máte plány do budoucna?
Vyrábět pivo nejvyšší kvality a udržovat ji. Mít velké plány asi nemá cenu,  myslím, že je lepší mít jednu firmu, která funguje, než deset, které nefungují.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video