Kdybych byl prezidentem ČR, vypadal by můj novoroční projev asi takto:

2018-01-18 09:31:00

Vážení spoluobčané, dámy a pánové, drazí Vietnamci, Číňané, Rusové, Ukrajinci, Romové, Slováci, Moravané a Češi. Možná se tomu budete divit, ale právě jsme vstoupili do dalšího roku. Za uplynulé roky lidé jasně dokázali, že jejich největší koníčky jsou rozmnožování, potrava, alkohol, intriky, války a oslavy vítězství všeho druhu. Pravda má menší váhu než lež, dobro má menší váhu než zlo, dobří a pravdomluvní lidé pak proti lidem zlým a lživým nemají většinou žádnou šanci.

Chytrost je holka na prodej, omezenost pak věčná hrozba svobody. Vše má v rukou osud a nově přicházející na tento svět mohou jen zvědavě přihlížet, jakou roli jim tento všemocný principál přidělí. Jak těžce se probíjí životem člověk dobrý, pravdomluvný a svobodomyslný, jak hravě se zde zabydlí člověk zlý, lživý a omezený. A přesto se mezi námi pohybují snílci, které bych přirovnal k běžcům nesoucí pochodně ideálů, z nichž mnozí v tomto ohni přišli a přijdou o život. Naskýtá se chytrá otázka: proč tedy lidé dobří, pravdomluvní a svobodomyslní jednoduše nepřejdou na stranu prosperity - tedy k lidem zlým, lživým a omezeným.(?) Odpověď je prostá a jednoduchá: nemohou. Dobrák zůstane dobrákem i kdyby chtěl být stokrát hajzlem, a hajzl zůstane hajzlem i kdyby chtěl být stokrát dobrákem. Tak je to zde bohužel rozděleno. Jak za této situace nahlížet do Nového roku? Řekl bych, že bez bázně a hany. Vždyť jednu nejpodstatnější věc jme společnými silami dokázali - nevyhynuli jsme! A na tomto úspěchu jste se podíleli všichni: dobří, zlí; pravdomluvní, lživí; svobodomyslní a omezení. S takto rozdanými kartami se dá hra zvaná život hrát zřejmě donekonečna. Nuže, pojďme na to! A pro začátek: pokud na někoho ukazujete prstem, všimněte si laskavě, že tři prsty téže ruky ukazují na vás!!!

Miroslav Ryska  Nové Sedlo

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video