Rok 2018 bude pro Legios Loco obchodně velmi úspěšný

Redakce 2018-01-23 10:16:12

Společnost Legios Loco patří mezi přední výrobce nákladních železničních vagónů v evropském regionu, přičemž se zaměřuje i na opravy železničních vozů a lokomotiv. Má vlastní vývojové centrum, které jí umožňuje vyvíjet nové vozy, podle potřeby šité na míru zákazníkům.

Loňský rok byl pro vagonku nejúspěšnější v historii. Výnosy dosáhly 1,8 miliardy korun, což znamená navýšení o 17 procent proti předchozímu roku. Rekordní byl i počet vyrobených a prodaných vozů v počtu 841, což proti roku 2015 znamená nárůst o 41 procent. Kromě toho opravárenská divize loni opravila 1400 vozů a 11 lokomotiv.

Lounská vagonka je podnik s více než 140letou tradicí. Společně se subdodavateli dává práci celkem zhruba tisíci lidem a je významným a stabilním zaměstnavatelem v celém regionu, který je jinak složitý na vyhledávání pracovních příležitostí.

Firmu se podařilo plně stabilizovat a o její dobré kondici svědčí i fakt, že se v průběhu loňského roku podařilo navýšit mzdy o 7,5 procenta.

Nárůst prodeje o pětinu

Podobným tempem poroste výroba vozů v letošním roce. Vedení společnosti Legios Loco předpokládá prodej 1000 nákladních vozů, což představuje nárůst o 19 procent proti roku 2017. Výroba jede od začátku ledna na plnou kapacitu, a to jak v novovýrobě, kdy během prvního čtvrtletí bude prodáno více než 300 vozů, tak i v opravách, kde už jsou kapacity na letošní rok téměř vyprodané. Od ledna přitom dochází k dalšímu navýšení mezd zaměstnanců o deset procent.

K rozvoji lounské vagónky přispějí dva investiční projekty, spuštěné v loňském roce. Patří mezi ně nová linka v nymburském závodě, zaměřená na výrobu kontejnerových vozů, s celkovými náklady 65 milionů korun. První etapa byla dokončena loni v prosinci, druhá následuje do konce května. Zkušební provoz bude zahájen v únoru a od března závod plánuje výrobu třiceti vozů měsíčně. Plný provoz přinese práci 110 novým zaměstnancům.

Druhým investičním projektem je zvýšení kapacity v závodě v Horním Slavkově, vyrábějícího kotle k cisternám, o plných padesát procent. Dokončen by měl být v dubnu, přičemž Legios Loco využila výsledky práce mladých vývojářů v rámci Projektu Talent. Vzhledem ke zvýšenému zájmu o cisternové vozy se vedení společnosti rozhodlo zahájit tuto investici v urychleném termínu, aby letos mohlo uspokojit rostoucí poptávku. Její náklady dosahují 47 milionů korun.

Společnosti Legios Loco se daří na zahraničních trzích. Z nejnovějších uzavřených kontraktů lze uvést smlouvy na dodávku kontejnerových vozů pro italské společnosti Ambrogio a GTS, a zakázku 25 nerezových vozů pro švýcarskou společnost Wascosa. Lounská vagonka s tímto partnerem už loni uzavřela kontrakt na dodávku 180 cisternových vozů. Daří se jí expandovat na Slovensku a nově i v Polsku.

Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude pro společnost Legios Loco, významného zaměstnavatele v celém regionu, obchodně ještě úspěšnější, než loňský.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video