Do kostela se vrátilo „věčné světlo”. Jakub Kanta mu vdechnul život

Alla Želinská 2018-02-01 08:46:39

Po téměř roce usilovné práce se vrátilo „věčné světlo” domů do vrouteckého kostela sv. Jana Křtitele, který se díky okrašlovacímu spolku Budíček a dalším ochotným aktivistům opravuje. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomohli s repasováním svítidla,“ říká skromný mladý muž, nadějný umělecký sklář Jakub Kanta z Lubence. Hlavní zásluhu na obnovení nádherného „věčného světla“ kostela má právě on. Proč se pustil do složité opravy, jak to dokázal a kdo mu pomáhal, na to jsme se Jakuba zeptali.

Celé to začalo před dvěma léty

„Před časem, když jsem na jedné z akcí navštívil kostel sv. Jana Křtitele, jsem se Davidovi Šebestovi zmínil, že bych jim mohl zrenovovat lustry v kostele, že tu práci dělám ve škole a že bych to udělal sponzorsky, jen za materiál, že pro mě to bude cenná zkušenost a rád udělám zase nějaký dobrý skutek,“ vzpomíná Kuba Kanta.

Začalo to před dvěma lety, když mu David dal nejdříve do rukou kostelní kadidelnici, která se mu s panem učitelem podařila do-slova nablýskat. A pak přišlo na řadu již zmíněné věčné světlo. „Stav byl asi takový: látky a provazy – nepoužitelné, dřevěné koule na provazu a jiné dřevěné zdobné prvky – naprosto bez barvy, již téměř bez sádrového obalu, kovová část – zcela pokryta korozí, kladka pro přitahování svítidla úplně vykloktaná a konečně elektrika – to byla bída. Původně svítidlo bylo bez elektriky a ta se tam dodělávala dodatečně…“ vybavuje si Jakub.

Rozebral do posledního šroubku

Nejdříve tedy musel celé svítidlo s Davidem Šebestou sundat, včetně baldachýnu a pro-vazu s ozdobami. Po převozu do umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, kde studuje, rozebral celé svítidlo do posledního šroubku a následně se pomocí moření (chemicky) a broušení zbavil veškeré letité povrchové koroze na všech kovových součástech.

Dále bylo třeba dodělat jednu mosaznou ozdůbku na středovém pásu kovové části. „Její profil jsem vystříhal z mosazného plechu a za pomocí cizelovací sady vytvaroval do původně lisovaného vzoru. Potřeboval jsem znovu vyrobit jednu nosnou mosaznou kulovou výseč, která již byla zřejmě jednou nahrazena za železnou. Výměnou prošly i dvě mechanicky zničené kladky a závaží potřebné k polohování svítidla.

Všechny části jsem zalakoval bezbarvým lakem, aby k další korozi nedocházelo. Začal jsem ho znovu sestavovat. Přitom jsem také vyvrtal otvory na kabel, abych mohl co nejvíce kabelu provést svítidlem. Celá konstrukce je postavena na středové tyči a množství středících podložek držících jednotlivé součásti. Středová tyč je dole zakončená úchytem pro ruku a nahoře bývalým prostorem na svíčku a dnešním prostorem pro žárovku. Z ramen svítidla vycházejí háky k připevnění řetězů, které se napojují na již výše zmíněnou vyměněnou kolovou výseč, zakončenou okem. Okem je provlečen řetízek náležící kladce se závažím k polohování svítidla a snadné výměně žárovky (dříve svíčky),“ zasvěcuje Jakub Kanta do tajů fungování věčného světla.

Během sestavování svítidla Kuba začal dávat dohromady nový provaz, který měl v délce asi 16 metrů nějak efektivně splést.

Spletl šestnáctimetrový provaz

„Zkoušel jsem stáčet všechny připravené prameny a následně je napouštět voskem, nebo herkulesem. Vosk nedržel a (i po přeleštění) nevypadal nic moc, zatímco herkules poškozoval vlákno, které pak vypadalo opravdu hrozivě. Nakonec jsem využil rady kamarádů a tak dlouho jsem prameny budoucího provazu kroutil, až se překřížily a držely samy o sobě jen díky pouhé gravitaci,“ s úsměvem prozrazuje rozpletení složitého úkolu Jakub.

Nový baldachýn pro nové světlo

Dřevěné ozdoby umělecký sklář očistil od sádry, nanesl novou, nastříkal zlatou barvou a zalakoval bezbarvým lakem, aby nedocházelo k postupnému vysušování a opětnému opadání. Následně jimi provlékl provaz zakončený na zakázku vyrobeným novým baldachýnem.

„Elektrifikoval jsem svítidlo a kladku kovové části zahákl za hák na baldachýnu. Později jsme svítidlo zavěsili a nyní již věčné světlo, jak již název napovídá, věčně svítí v kostele sv. Jana Křtitele,“ uzavírá Kuba příběh.

Mladý muž za veškerou pomoc děkuje zejména svým učitelům. „Chci poděkovat svému panu učiteli Tomášovi Siebrovi za celkovou pomoc a poskytnutí dlouholetých zkušeností v oboru, škole SUPŠS v Kamenickém Šenově za možnost tam zrepasovat svítidlo, a paní učitelce Romaně Karbanové za výpomoc při práci na baldachýnu,“ zní slova vděčnosti Jakuba Kanty. (A. Želinská)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video