Studium nemusí být dřina, stačí si správně vybrat

Redakce 2018-02-06 09:51:09

Skončili jste základní školu a máte pocit, že další studium je nad vaše síly nebo máte speciální vzdělávací potřeby? Jednu z možností volby studia na střední škole tu pro vás máme. Nabízí ji jedna ze žateckých středních škol. Během jednoletého, případně dvouletého studia se vám na ní budou s maximálním nasazením věnovat erudovaní odbornicí. Ti zajistí, že výuka bude probíhat v klidu a s ohledem na vaše individuální schopnosti. O škole a možnostech dalšího uplatnění jsme si povídali se zástupkyní ředitelky Dětského domova, Základní školy a Střední školy, Žatec Martou Karasovou.

Jaké studijní obory nabízíte?

Nabízíme studium ve dvouletém učebním oboru Provozní služby, žáci získají výuční list, ve studijním oboru Praktická škola jednoletá a Praktická škola dvouletá, kde žáci získají střední vzdělání. A co víc? Žáci nemusí nikam dojíždět.

Kdo se k vám na školu může přihlásit?

Do dvouletého učebního oboru Provozní služby se mohou hlásit žáci po ukončení povinné školní docházky. Je též vhodný pro vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Ke studiu mohou být přijati žáci i z nižšího ročníku základní školy.

Musí se zájemci o studium přihlásit hned po skončení školy?

Nemusí se hned hlásit po ukončení povinné školní docházky. Zájemci o studium mohou být přijati s větším časovým odstupem od ukončení povinné školní docházky. Samozřejmě, že je vhodnější pokračování ve studiu bez časového prodlení.

V dnešní době je velmi důležité ovládat počítač, získají vaši studenti i tuto dovednost?

Souhlasím s vámi. Škola je vybavena počítačovou učebnou s připojením k internetu, interaktivními tabulemi a odbornými učebnami, v nichž žáci získávají PC gramotnost. Dnes si již neumíme představit profesi, kde by nebyl počítač.

A co cizí jazyk, vyučuje se ve škole nějaký?

Ano, mezi povinné předměty je zařazen anglický jazyk.

Ke studiu patří i odborné předměty, můžete nějaké vyjmenovat?

Odborné předměty jsou vyučovány v souladu s potřebami trhu práce tak, aby absolventi byli schopni zapojit se do pracovního procesu. Mezi odborné předměty patří - Přípravu pokrmů, Praní a žehlení prádla, Šití a opravy prádla a Úklidové práce. Velký důraz klademe na praktické dovednosti žáků.

Mohou si studenti své schopnosti vyzkoušet přímo na nějakém pracovišti?

Ano, máme smluvní pracoviště, kde žáci pracují pod dohledem zkušených instruktorů. Pracují v prádelně, v kuchyni, v domově pro seniory a v mateřské škole.

Jaké je uplatnění absolventů na trhu práce?

Absolventi se mohou ucházet o zaměstnání jako pomocní pracovníci ve zdravotnických zařízeních, ústavech sociální péče, v podnicích veřejného stravování a na jiných místech soukromého i státního sektoru.

Pokud se žáci rozhodnou studovat dál, jaké mají možnosti?

Mohou dále pokračovat ve studiu v různých typech učilišť či středních škol dle svých možností a schopností. V letošním roce se dva žáci hlásí na střední školu do Chomutova. Jeden z nich se hlásí na maturitní obor. Přála bych jim, aby splnili podmínky přijímacího řízení a byli přijati ke studiu.

Hodně studentů jistě do školy dojíždí, má škola vlastní jídelnu a internát?

Naše škola nemá internát. Žáci se běžně stravují v naší školní jídelně, která je součástí dětského domova.

Pokud má uchazeč zájem na škole studovat, co všechno proto musí udělat? Na koho se může případně obrátit?

V případě zájmu o studium na naší škole si žák vyplní přihlášku dle pokynů výchovného poradce a vyplněnou přihlášku odešle či osobně donese do školy. Podrobnější informace je možné získat přímo ve škole anebo telefonicky na čísle 415710795, 731583308 a na webových stránkách školy www.ddzatec.cz. Školu je možné navštívit kdykoliv po telefonické domluvě.

Ve dnech 13. a 14. 2. máme také „Den otevřených dveří“, kdy nás mohou zájemci o studium navštívit osobně v době od 10 do 16.00 hodin. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video