Vyloučené lokality: Nekonečný boj s větrnými mlýny

Soňa Šímová 2018-02-06 11:50:01

JIRKOV (soš) — Městská policie, referenti z úřadu práce a sociálního odboru a místostarostka města Jirkova Dana Jurštaková. Skupina v tomto složení už téměř dva roky pomáhá zajistit lepší podmínky pro život ve vyloučených lokalitách. Teď v zimě na místní šetření vyráží dvakrát až třikrát do měsíce, v letních měsících častěji. Jak probíhají? A mají vůbec smysl?

Vcházíme do jednoho z domů v ulici Osvobození, který spíše připomíná průchod. Neustále tu korzují děti, dospělí, skupinky posedávají na schodech do sklepa, pod kterými je nepořádek.

A lepší to není ani ve vyšších patrech. Pod nohama máme semínka slunečnice, schody pravděpodobně nikdo nevytřel už dlouhé měsíce, dveře snad do každého bytu jsou poničené a zápach není tolik koncentrovaný jen díky otevřeným oknům v mezipatrech.

„Dobrý den, my k vám jdeme na kontrolu,“ do jednoho z problémových bytů vchází úřednice následovány městskou policií. Za zavřenými dveřmi pak probíhá kontrola poměrů v dané rodině.

„Chodíme do lokalit a bytů, kde jsou ty problémy dlouhodobě známé nebo na podněty společenství vlastníků jednotek. Pak samozřejmě na základě vlastních informací, když třeba víme, že děti chodí za školu nebo městská policie ví o rušení nočního klidu,“ vysvětluje místostarostka, která čeká na výsledky šetření před byty. „Sousedi, kteří chodí do práce, si tu často stěžují, že se v tom nedá žít, nevyspí se do práce, děti do školy. A pak nepořádek pod schody, občas to tam používají i jako toaletu. Nebo třeba zamykání vchodu, společenství opraví dveře, každé rodině dá dva klíče, aby si další přidělala, oni to samozřejmě neudělají, takže děti nezavírají, strkají věci do zámku nebo ho páčí, aby se dveře nezavíraly, takže přes noc se do těch vchodů dostanou bezdomovci a feťáci,“ vypočítává Dana Jurštaková nejčastější problémy soužití s nepřizpůsobivými občany. Ti díky složení kontrolní skupiny nemůžou sáhnout po své oblíbené výmluvě či lhaní o tom, že jim na jiném úřadě dali odlišné informace.

Celý článek a více informací najdete v tištěném vydání týdeníku Nástup ve středu 7. února

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video