Lukáš Klíma vyhrál nejtěžší závod psích spřežení a český titul

Iveta Drlíková 2018-02-11 02:47:00

Musher Lukáš Klíma vyhrál nejtěžší mezinárodní závod psích spřežení u nás a jeden z nejnáročnějších v Evropě – Šediváčkův long, který je nominačním závodem na ještě delší a extrémnější podniky ve Skandinávii. Současně byl tento závod i republikovým mistrovstvím na dlouhé trati, a tak se Siberian Husky team Liběšice – Žatec může radovat i z titulu českého šampiona.

Na start dvaadvacátého ročníku čtyřdenního etapového závodu psích spřežení, který jako vždy, hostilo městečko Děštné v Orlických horách, se postavil Lukáš Klíma se svým spřežením v kategorii do čtyř psů. Čekalo je celkem 211 kilometrů náročným, kopcovitým terénem. V první etapě musela spřežení urazit šedesát kilometrů, přičemž start i cíl etapy byl ve stejném místě, v prostorách chaty Kristýny. Druhá, šedesát čtyři kilometrů dlouhá etapa, byla rozdělena do dvou částí. Po prvních třiceti dvou kilometrech dorazila spřežení na takzvaný „restart“ u chaty Bedřichovka, kde se musela zdržet dvě hodiny. „Pauzu jsme využili na odpočinek a doplnění energie a po dvou hodinách jsme vyrazili na druhou - noční část etapy, která nás dovedla přes dvě brutální stoupání a dlouhé sjezdy zpět k chatě Kristýna,“ přibližuje průběh závodu Lukáš Klíma.

Třetí etapu, dlouhou 54 kilometrů, zakončili na venkovním „bivaku“, na který, vzhledem k pozdějším startům, dorazili všichni až za tmy. „Tato etapa je sice kratší, ale saně jsou o zhruba dvacet kilogramů těžší. V prvních dvou etapách jsme totiž vozili pouze povinnou výbavu, takže vážily okolo čtyřiceti kilogramů a teď šedesát. Navíc na pejscích i na mě se už projevila únava. Po příjezdu na bivak jim tak podestýlám balík slámy, který zde čeká na každé spřežení a než se ohřeje voda, stavím stan a převlékám se do suchého oblečení. Pak krmím pejsky masem a granulemi s teplou vodou a podávám jim energetické doplňky. S každým se mazlím a kontroluji, zda nemají nějaké zranění, kterého jsem si nevšiml při jízdě. Ráno po probuzení dávám pejskům trochu masa s teplou vodou, vše balím do saní a v osm hodin dvacet minut vyrážíme na poslední, už jen třiatřicetikilometrovou, etapu směrem do cíle,“ popisuje vítěznou cestu L. Klíma, který se svými psy urazil 211 kilometrů za sedmnáct hodin a dvacet čtyři minut, což jim vyneslo vítězství a český titul. Náskok před spřežením na druhém místě měli třicet šest minut a nad posledním závodníkem v této kategorii deset hodin a padesát minut. Dalším Lukášovým úspěchem je i fakt, že ze všech jednašedesáti startujících spřežení, tedy od čtyř do dvanácti psů, dojeli do cíle s pátým nejlepším časem. Závod letos nedokončilo dvacet osm spřežení.

„Je to zatím náš největší úspěch. „Šediváčka“ jsme jeli počtvrté, v předchozích ročnících jsme byli pokaždé druzí. Pejsci byli úžasní, ve skvělé kondici, za což jsem jim hrozně moc vděčný. Velké poděkování a uznání patří manželce Verče, která mi zajišťovala perfektní zázemí a zvládla se při tom postarat o pejsky, kteří neběželi a ukočírovala i naše tři kluky. Celý náš Siberian Husky team Liběšice – Žatec děkuje také městu Žatec, obci Liběšice a dalším sponzorům za jejich podporu v celé závodní sezóně,“ děkuje úspěšný musher.

Sezóna pro Siberian Husky team Liběšice – Žatec zdaleka ještě nekončí. Kromě startu v Abertamech, je čeká další extrémní závod v Krkonoších „Ledová jízda“. Je to týmový závod, startující z Pece pod Sněžkou, přičemž tým tvoří spřežení osmi až deseti psů, musher a běžkař, který je připřažen za saněmi. Závod je třídenní a týmy si po celou dobu závodu vezou veškeré vybavení včetně jídla pro sebe i psy v saních, pouze vodu si mohou nabrat na místě bivaku. Zpět do cíle se vracejí za tři dny po ujetí tří pětašedesátikilometrových etap. „Pokud se podaří sehnat dostatek financí tak v březnu příštího roku bych chtěl jet devíti etapový závod ve Francii a pak v roce 2020 tři sta kilometrů dlouhý závod Polardistans ve Švédsku,“ přibližuje L. Klíma další cíle. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video