Sedm výrobků z Lounska má značku Regionální produkt

Lucie Steklá 2018-02-14 09:20:42

Lounsko (lus) Do stále se rozšiřujícího seznamu značky „Poohří regionální produkt“ přibyly v závěru loňského roku dva výrobky a jeden zážitek z Lounska. Jedná se o Voříškovy uzeniny z Lenešic a med Františka Korytára z Výškova u Loun a také jeden zážitek. Katalog originální výrobků, služeb a zážitků z regionu Poohří už obsahuje téměř tři desítky položek. „Při posledním výběru si komise opravdu přišla na své. Byly to skutečné dobroty,“ pochvaluje si zájem producentů Libuše Novotná Pokorná, ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří, která značku spravuje.

Z přihlášených byl komisí vybrán jeden zážitek z Lounska, tedy části Poohří, a sice Den s Dymnivkou, který organizuje Ekologické centrum Dymnivka při Domě dětí a mládeže Postoloprty. „Na letošní turistickou sezonu připravujeme novou publikaci „Vychutnejte si Dolní Poohří“, která umožní návštěvníků vyzkoušet si certifikované zážitky a nahlédnout pod pokličku producentům z Dolního Poohří,“ prozradila ředitelka Destinační agentury. Další kolo certifikace by mělo proběhnout na jaře letošního roku. Žádost i kritéria získají zájemci na webu www.dolnipoohri.eu/poohri-regionalni-produkt. „Držitele prvních certifikátů bych ráda upozornila, že jejich platnost je dva roky, a proto je třeba pomýšlet na obnovu. Celá procedura je pro všechny zdarma,“ dodala L. Novotná Pokorná.

Z Lounska patří mezi certifikované zážitky zmíněný Den s Dymnivkou postoloprtského domu dětí a mládeže, Radonické májové slavnosti občanského sdružení Naše Radonicko a Kdoulování na mlýně v Brlohu provozovatele Vernerův Mlýn. A mezi výrobky od konce roku 2017 Med z Výškova Františka Korytára, Masné výrobky od Voříška Romana Voříška z Lenešic, Výrobky z kravského mléka z Oblíku I. H. Farm z Rané, Grafické veduty Ústeckého a Karlovarského kraje od Petra Růžičky, Pivo ZLoun Pivovaru Radka Taraby ZLoun, Koštické likéry, destiláty a pálenky z Karfíkova dvora v Košticích a Mošty z Moštárny Louny.

Z okresu Louny na seznamu regionální značky Poohří najdeme například také prohlídku Chrámu Chmele a Piva v Žatci, Paštiky Čongrády z Lubence, Podbořanské pralinky Miluše Procházkové ze Žatce, pivo světlý speciál Sedmý schod ze Žateckého pivovaru, Chmelařské muzeum Žatec, Cestu za modrou chryzantémou v Lubenci nebo Lubenecké vitráže manželů Kantových.

Cílem certifikace je propagovat a doporučovat turistům originální výrobky z daného regionu, v tomto případě podél celého toku řeky Ohře. Komise hodnotí nejen regionální charakter, ale také kvalitu, tradici, jedinečnost a podíl ruční práce. Pro návštěvníky regionu pak představuje logo s modrými vlnkami řeky Ohře, které mohou certifikovaní producenti používat, snadnou orientaci, jak získat kvalitní a zaručeně místní službu nebo produkt. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video