Vstane továrna z popela?

Jan Vnouček 2011-11-06 00:00:00

Lubenec – Do Lubence se možná vrátí nedávno vyhořelá textilní dílna a s ní i desítky pracovních míst. Obecní úřad jedná s německým majitelem firmy Best Piece – Konfektion. Ten totiž podle lubeneckého starosty Bohumila Peterky projevil zájem přestěhovat se na jaře z provizorního útočiště v Jesenici  nazpátek na starou adresu. Vše teď záleží na možnostech obce vystavět na původním místě v Chyšské ulici novou výrobní halu. Radnice tuto možnost vítá, ale její ochota je závislá na výši pojistného plnění, které ji pojišťovna vyplatí za vyhořelý a dnes již zdemolovaný areál. Kromě toho požaduje od společnosti pevné záruky, že se opravdu přesune zpět.

Nevýhodou však jsou velké vstupní investice. Starosta počítá s náklady přes 5 miliónů Kč. Výhody však převažují. „Máme samozřejmě zájem, aby se vrátili. Naše ženské by nemusely dojíždět, a ty přespolní s sebou zase ráno přivezou děti, a ty pak dají k nám do školky a školy. Takže je to pro nás výhodné po více stránkách. Taky bych chtěl, aby stavba nebyla jen jednoúčelová, ale dala se po malých úpravách využít třeba i jako pavilony pro školku a družinu. Ta stará už dosluhuje,“ vidí za horizont několika let Peterka.
Aby se pojistil, rád by také uzavřel s firmou smlouvu o budoucí nájemní smlouvě. „Představoval bych si, že by dopředu složila dva až čtyři nájmy, abychom měli opravdu jistotu, že se do nové haly vrátí. Sdělili jsme jim naše podmínky a předběžně s nimi souhlasili. Když se domluvíme, tak už pak záleží jen na našem zastupitelstvu, zda bude také pro,“ uvedl starosta.
Zamýšlená stavba by měla vyrůst na stávajících základech. Měla by být zděná o rozměrech 40×14 metrů s příhradovou střechou a vyhovovat všem předpisům. V současné době se zpracovává projektový návrh, aby v listopadu mohlo být vyhlášeno výběrové řízení na výstavbu. Zároveň musí proběhnout stavební řízení. Kromě vysoké ceny může problém přinést i tuhá zima. „Jde o to postavit rychle hrubou stavbu a uvnitř se pak dá dělat i v mrazech,“ doufá Peterka, že se všechno stihne do jarních měsíců.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video